2023. augusztus 21.

MANAP hírlevél, 33. hét

 
Nagy változás jön a napelemek szaldó elszámolásában - Ezekre mind gondolni kell!

Uniós előírás miatt legkésőbb idén év végéig választhatják a háztartási méretű kiserőművek (HMKE), így a háztartási napelemes rendszerek, esetén az új magyarországi felhasználók a jelenleg érvényes szaldó elszámolási rendszert, de egyelőre nem ismert, hogy pontosan milyen új elszámolási rendszerben gondolkodik a szabályozó 2024-től kezdve. A REKK Regionális Energia- és Infrastruktúra-politikai Együttműködésért Alapítvány a szakirodalom és nemzetközi példák alapján megvizsgálta, hogy a jövő évtőlm ilyen elszámolási rendszerek jöhetnek szóba a háztartási naperőművek termelésére vonatkozóan. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze, bemutatva a felmerülő szakmai dilemmákat is.
 
 
  BELFÖLD
 
Naperőmű az űrben

Egy naperőműnek sokkal jobb helye lenne az űrben. Nem foglalja a helyet, nem befolyásolná az energia termelését sem az időjárás, sem a napszak, tökéletes ingyen energia. De megvalósítható?
 
Döntöttek a németek: ellephetik a napelemek az erkélyeket

A napelemes rendszereknek az erkélyeken és a tetőkön, sőt más szabad területeken is jobban kell segíteniük az energiaellátást – döntött a német kormány. A cél az, hogy az energetikai átállás jegyében a "minierőművek" könnyebben csatlakozhassanak a hálózathoz.
Elolvasom
 
Készülhet a változásra kétszázezer lakossági napelemes

Zajlik a háztartási méretű kiserőművek szaldóelszámolásának finomhangolása, az ősszel pedig megszülethetnek a döntések is – válaszolt a Világgazdaságnak az Energiaügyi Minisztérium. A változásra az uniós elvárások miatt van szükség, legkésőbb 2024. január 1-jétől.
 
Milliárdokat fektet az energiaszektor az MI-be

Az olaj- és gázszektor egyre gyakrabban alkalmazza a mesterséges intelligenciát (MI) a kutak fúrása, a termelékenyebb mezők felkutatása, a folyamatok optimalizálása, az állásidő csökkentése, valamint az egészség és a biztonság javítása során.
 
Hol lehet most napelemes kivitelezőt találni Magyarországon?

Versenyt fut az idővel az a több tízezer család, amelyik 100 százalékos támogatást nyert az energia-korszerűsítési pályázatokon. Hiába nyílt meg újra a pénz lehívását lehetővé tevő internetes felület, a kifizetés még mindig nem indult el.
 
Bevetik a napelemeket, szintet lép a spórolás

A klímaváltozás nem pusztán kopogtatott, hanem dörömbölt Dél-Európa országainak és az Egyesült Államok déli államainak ajtaján 2023 nyarán. Az elviselhetetlen forróságra választ kell adni, a mezőgazdaság tett is egy lépést. 
 
 
  NEMZETKÖZI
 
China plans recycling system for wind turbines, solar panels

China will introduce technical standards and policies for the wind and solar industries to recycle their decommissioned equipment by 2030.
 
Scientists find way to create solar power from common chromium

Scientists have found a way to make solar panels and phone screens from readily available chromium.
 
China wafer prices extend gains for third week

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.
 
Is It Worth Waiting for Solar Panel Prices to Fall More?

Prices will probably keep dropping, but that's not the only thing to consider when timing your solar purchase.