2024. augusztus 05.

MANAP hírlevél, 32. hét

 
 
 
Történelmi változás állt be az energiaátállásban, mérföldkőhöz érkezett az EU és Magyaroszág
 
Újabb mérföldkőhöz érkezett az energiaátállás Európában és Magyarországon, miután 2024 első fél évében a nap- és szélerőművek a történelem során először már több villamos energiát termeltek, mint a fosszilis erőművek - áll az EMBER nevű thinktank új jelentésében.
Elolvasom
  
 
  BELFÖLD
 
 
A jó szerencsén és az időjáráson múlik, hogy a közeljövőben összeomlik-e az ország áramellátása

Egy régió, egy ország vagy földrész energetikai ellátása legalább annyira politikai kérdés, mint amennyire szakmai. Az, hogy egy közösség milyen energetikai rendszert alakít ki, milyen eszközöket telepít, illetve azt hogyan szabályozza, abban a politikának van szerepe, végeredményben a fogyasztók és a választók preferenciái a meghatározóak. 
Elolvasom
 
 
Óriási az energiaigénye az AI-technológiának, mégis segíthet a klímaválság megoldásában

Fél évvel ezelőtt az ENSZ dubaji klímaváltozási konferenciáján (COP28) a világ túllépett a geopolitikai megosztottságon – amit kevesen hittek lehetségesnek –, és összefogott az UAE konszenzus néven ismert reális terv (a COP28-klímacsúcson elfogadott megállapodás – a szerk.) érdekében, amelynek célja a fenntartható jólét előmozdítása és a klímaváltozás fenyegetésének kezelése.
Elolvasom
 
 
Napelem-telepítő robotot mutatott be egy amerikai energiavállalat

Napelem-telepítő robotot mutatott be kedden egy amerikai energiavállalat, ami reményeik szerint megoldást adhat a megújuló energiaforrás kapacitásának bővítését lassító munkaerőhiányra – írta meg kedden a New York Times. A napenergia globális terjedése, mint nemrég részleteztük, robbanásszerű volt az elmúlt években, és reálisnak tűnik, hogy a következő évtized közepére minden más energiaforrást maga mögé utasítson a globális termelésben.
Elolvasom
 
 
Sokkal többet használhatnánk fel a napenergiából, ha ismernénk a technológiát

A magyar cégek többsége nem használja azokat az energetikai megoldásokat, amelyekkel jelentősen, akár 20-30 százalékkal is csökkenthetnék a hálózati áramfogyasztásukat. Holott mérésekkel, tudatos energiamenedzsmenttel, hő- és villamosenergia-tárolási megoldásokkal, vagy intelligens autótöltéssel akár 30 százalékkal is több használható fel a megtermelt napenergiából, illetve lehetőség nyílik további megújuló kapacitások beépítésére is.
Elolvasom
 
 
A szél- és napenergia az elmúlt 6 hónapban megelőzte a fosszilis tüzelőanyagokat az EU-ban

Az EU tagállamainak csaknem fele – 13 ország – az elmúlt hat hónapban több villamos energiát termelt szél- és napenergiából, mint fosszilis tüzelőanyagokból. Az idei év első felében először fordult elő, hogy a szél- és napenergia az EU-ban több villamos energiát termelt, mint a fosszilis tüzelőanyagok.
Elolvasom
 
 
Elindult a Főváros uniós projektje, amely a napenergia közösségi hasznosításának terjedését segíti

Budapest Főváros Önkormányzata vezetésével egy új, nemzetközi projekt indult útjára – az Interreg Solar4CE – amely az Európai Unió támogatásával közel 1,4 millió euróból valósul meg. A cél a napenergia közösségi célú hasznosításának elősegítése Közép-Kelet Európában.
Elolvasom
  
 
  NEMZETKÖZI
 
 
The US to turn a Manhattan Project nuclear site into a 1 GW solar farm

The US Department of Energy (DOE) plans to build a 1 GW solar farm on a former top-secret Manhattan Project nuclear site in Washington State.
Read more
 
 
Chinese solar cell prices fall amid oversupply

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.
Read more
 
 
Wind and solar energy overtake fossil fuels to provide 30% of EU electricity

Report finds 13 member states generated more energy from wind and solar power than coal and gas for first time in 2024.
Read more
 
 
AleaSoft notes stability in European electricity prices

AleaSoft Energy Forecasting says European electricity prices were similar in the fourth week of July to the week prior. The Spanish consultancy is expecting the trend to continue into this week.
Read more