2023. augusztus 14.

MANAP hírlevél, 32. hét

 
Itt a kormány napenergiás terve: dörzsölhetik a tenyerüket a társasházasok

Utat nyitna az energiaközösségek alakítása és elterjedése előtt a kormány - derül ki Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének az orosz fosszilis energiahordozókról leválását is segítő, a kabinet által társadalmi egyeztetésre bocsátott REPowerEU fejezetéből. Az energiaközösségek ügyét már a Nemzeti Energia- és Klímaterv is a legfontosabbak közé sorolta, de ennek és számos előnyük ellenére eddig egyetlen energiaközösséget sem vettek nyilvántartásba itthon.
Elolvasom
  
 
  BELFÖLD
 
Kiderült, mikor igazán hasznosak a napelemek

A napenergia-termelés jelentős növekedése Dél-Európában vezető szerepet játszott az energiaellátásban az elmúlt hetek hőhullámai alatt, amikor a hőmérséklet rekordokat döntött, és példátlanul nagy igény mutatkozott a légkondicionálás iránt - számolt be a Reuters.
 
 
Napok vannak hátra: a kormánynak lépnie kell a napelemes piacon

A magyar villamosenergia-hálózat állapota jobb annál, hogy teljes tiltást kellett volna bevezetni a visszatáplálásra – mutatott rá az Indexnek Kiss Ernő. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke emlékeztetett, az Energiaügyi Minisztériumnak legkésőbb október elsején lépnie kell. Így biztos, hogy drámai változások jönnek a napelemes piacon, ráadásul aki idén nem lép, az kimarad a szaldóelszámolásból.
 
 
"Véget ért a globális felmelegedés ideje, elérkezett a globális forrás kora" - július volt az eddigi legmelegebb hónap
Július volt hivatalosan is a valaha mért legforróbb hónap és lehetséges, hogy a rekordok tovább dőlnek az elkövetkező években.
 
 
E.ON: kizárt, hogy visszatérjenek a válság előtti energiaárak

Sok éven át tartó beruházási ciklus áll Európa legnagyobb energiahálózat-üzemeltetője, az E.ON előtt – közölte szerdán, gyorsjelentése prezentációján a cég, amely a normalizálódó piaci körülmények között olcsóbban termelt energiáját ősztől kedvezőbb áron adja tovább háztartási fogyasztóinak.
 
 
A jövő villamosenergia-ellátása: miből fedezhetjük növekvő igényeinket? – ZöldÁram cikksorozat 3.

A ZöldÁram cikksorozat előző részében bemutattuk az elektrifikáció jelentőségét a karbonsemlegesség elérésében, valamint az ezzel járó emelkedő villamosenergia-felhasználási pályát, ami minden bizonnyal meghatározó változást jelent energiaellátásunkra nézve. De hogyan, milyen forrásokból elégíthető ki ez a növekvő igény a következő évtizedben? És milyen hatással lesz ez a villamosenergia-rendszerünkre, a gazdaságra és a környezetünkre? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.
 
 
Meg kellene háromszoroznia a megújuló energiakapacitását New Yorknak a 2030-as klímacélok eléréséhez

A legfrissebb jelentés szerint New Yorknak az évtized végéig 20 gigawattal  kellene növelnie a megújuló energiakapacitását, hogy elérje kitűzött célját és 70%-ban megújuló energia forrásokat használjon.
 
Görögországban a napelemek tartották életben a hálózatot a hőhullám idején

Görögországban az egymást követő hőhullámok miatt jelentősen nőtt az áramfelhasználás idén júliusban. A helyi rendszerirányító (IPTO) szerint a hálózati terhelés a múlt héten elérte a 10.345 MW-ot, ami az idei év eddigi legmagasabb értéke. A megújuló energiaforrások ennek az igénynek mintegy felét, 5015 MW-ot voltak képesek fedezni, a napenergia ezen belül 3485 MW kapacitással járult hozzá a zökkenőmentes ellátáshoz az IPTO szerint. A fennmaradó kapacitást a szomszédos országokból származó importból, valamint fosszilis erőművekből nyerték.
   
 
  NEMZETKÖZI
 
 
Reduce Waste By Choosing Solar Panels More Responsibly

Solar energy will contribute towards the decarbonisation of the energy system and combat the challenges of global warming by reducing our reliance on fossil fuel electricity.
 
 
Vertical PV for breakwaters

The port of Valencia, Spain, is assessing the performance a vertical PV wall featuring 21 solar modules, with 8.6 kW of total capacity. A successful pilot project could pave the way for a larger vertical PV system on the port’s breakwaters.
 
 
Prices of China’s PV upstream segments rise, module prices hold steady amid bearish sentimentsl

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.