2024. július 22.

MANAP hírlevél, 30. hét

 
 

A Google és a Microsoft több energiát fogyaszt, mint egy egész ország

A tech-óriások adatközpontjai több energiát emésztenek fel, mint közel 100 ország (egyenkénti) teljes energiafogyasztása.
Elolvasom
 
 
 
  BELFÖLD
 
 
15% fölé emelkedett a hazai megújulóenergia-részarány

A hazai megújuló energia-részarány 2022-ben meghaladta a 15%-ot - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összefoglaló jelentéséből, amely a hazai megújulóenergia-felhasználás trendjeit vizsgálja az Eurostat SHARES adatbázis szerkezete alapján.
Elolvasom
 
 
Dupla szélturbinát állítottak üzembe Kínában, a hurrikánok erejét is energiává tudja alakítani

30 ezer kínai háztartást tud ellátni árammal egy teljesen új kialakítású, dupla szélturbina, mely akár egy 5-ös erősségű hurrikánt is túlél. Sőt, még áramot is termelhet belőle.
Elolvasom
 
 
Elképesztő ötlet: gépek helyett bárányok nyírják a füvet a napelemparkban

Tíz nőstény birka helyettesíti a benzin-meghajtású gépeket az E.ON toponári naperőművében.
Elolvasom

 
A papírnál is könnyebb az új napelemes drón, és ez komoly technológiai áttörést jelent

A kínai Pejhang Egyetem kutatói olyan miniatűr drónt építettek, amit nem hagyományos elektromotorral szereltek fel. Ez a változtatás komoly előrelépést hozott az ilyen eszközök fejlesztése terén.
Elolvasom

 
Jelentősen nőtt a napelemes beépített teljesítmény az idei első félévben

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény az idei első félévben - írja mai Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium.
Elolvasom

 
Hasít a hazai zöldenergia: közel 40 százalékkal nőtt a napelemes kapacitás

A hazai megújuló energia-részarány 2022-ben meghaladta a 15%-ot - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összefoglaló jelentéséből, amely a hazai megújulóenergia-felhasználás trendjeit vizsgálja az Eurostat SHARES adatbázis szerkezete alapján. A 2010-2022-es időszakot elemző beszámoló szerint az összesített megújulóenergia-részarány 2020-ra elérte a 13,9%-ot, amivel hazánk meghaladta a vonatkozó uniós irányelv alapján kötelezően teljesítendő 13%-os értéket. Az összesített megújulóenergia-részarány 2022-re tovább emelkedett: a hazai teljes bruttó végső energiafogyasztás 15,2%-át tette ki a megújuló energiaforrásokból előállított energia.
Elolvasom

 
Egy milliárdos napelemes cég kalandos története és bukása taszári reptérrel, ukrán háborúval, újpesti focival

Felszámolás alá került az Optimum Solar Zrt. bajai napelemes cég, ezt a tulajdonos Lugos Roland jelentette be a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A felszámolási eljárást június 28-án indította el a Fővárosi Törvényszék. Az Optimum Solar 2023-ban még 10,2 milliárd forintnyi árbevételt ért el, igaz, erősen veszteséges volt, ám idén az első negyedéves jelentésben már csak 347 millió forintos forgalom szerepelt.
Elolvasom

 
A napenergia egyre inkább meghatározóvá válik: mely országok nem használják ki a benne rejlő potenciált?

Egy angol tiszta energiával foglakozó agytröszt júniusi számítása szerint a világ termelésének egyötöde napenergiából fog származni. A kutatásból az is kiderült, hogy melyik európai ország áll a legjobban a napenergia részarányát illetően a teljes energiatermelésben.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
 
During Historic California Heat Wave, a Hero Emerged: Giant Solar-Powered Batteries

Californians can thank batteries that store solar energy for helping keep the lights on during the last sweltering heat wave.
Read more

 
Scientists test agriculture and solar energy on Illinois farms

Two experiments in the state are measuring which crops could grow well under these panels.
Read more

 
The Race for Space-Based Solar Power

Once a sci-fi staple, the ability to beam solar power from space now seems closer than ever—but a lot of work remains. 
Read more

 
Weak demand continues to exert downward pressure on solar module prices

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.
Read more