2023. július 31.

MANAP hírlevél, 30. hét

 

Ipsos: a napenergiára szavaznak a magyarok, a földgáz leszerepelt

A magyar felnőttkorú lakosság a földgázhasználat csökkentését, ezzel szemben a nap- és szélenergia fokozott használatát szorgalmazza, valamint követendő iránynak látná a geotermikus és vízenergia nagyobb arányú alkalmazását a hazai energiamixben. Kifejezetten szűk, de elkötelezett támogatóbázisa van az atomenergiának Magyarországon – olvasható az Ipsos felmérésében.
Elolvasom

 
  BELFÖLD
 
Lantos Csaba: Orbán Viktor hallgat rám

Magyarország energiahelyzetét, jövőjét, illetve eddigi miniszterségét is értékelte az Indexnek Lantos Csaba. Az energiaügyi miniszterrel a 32. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén beszélgettünk többek között az orosz energiafüggőségről, Paks II.-ről, illetve fenntartható energiáról.
Elolvasom

 
Tiszta üzemanyagot hoztak létre napenergia felhasználásával, műanyaghulladékból és oxigénhiányos levegőből

Kutatók sikeresen létrehoztak egy napenergiával működő technológiát, ami képes CO2-t és műanyaghulladékot fenntartható üzemanyaggá és kozmetikumokká alakítani.
Elolvasom

 
A napenergiára szavaznak a magyarok

A magyar felnőttkorú lakosság a földgázhasználat csökkentését, ezzel szemben a nap- és szélenergia fokozott használatát szorgalmazza, valamint követendő iránynak látná a geotermikus és vízenergia nagyobb arányú alkalmazását a hazai energiamixben. Kifejezetten szűk, de elkötelezett támogatóbázisa van az atomenergiának Magyarországon.
Elolvasom
 
 
Jégesős nyár, nagy bajba kerülhet a napelem-tulajdonos - itt a biztosítók válasza

Az utóbbi hetekben többször is jégesők pusztítottak Magyarországon, amelyek a házak tetejére telepített napelemekben is komoly károkat okozhatnak. A házakra kötött biztosítás azonban ezeket a károkat nem feltétlenül fedezi.
Elolvasom
 
 
Bejelentették: hatalmas kínai naperőmű fejlesztés indul Tokaj környékén

40 milliárd forintos méretű, kínai hátterű, naperőmű fejlesztés kezdődik Magyarországon Tokaj térségében – szúrtuk ki a Hong Kong-i tőzsde oldalán a kötelező közzétételek között.
Elolvasom

 
Harminc méter magas napórát építenek, ami tele lesz napelemekkel

Houstonban építik meg hamarosan a világ legnagyobb napóráját: a 30,5 méter magas ív átjáróként köt majd össze két kerületet az USA déli részén található városban – írja az Interesting Engineering.
Elolvasom
 
 
 
  NEMZETKÖZI
 
Renewable Solar Energy Can Help Purify Water & The Environment

Chemists led by Beckman researcher Xiao Su have demonstrated that water remediation can be powered in part — and perhaps even exclusively — by renewable energy sources.
Read

 
There’s something odd about where China is building solar power

While China’s deployment of solar panels is highly impressive, its actual generation from these assets is much less so. China is apparently deploying scarce solar assets irrationally, installing substantial numbers of solar panels in several renewables-poor provinces while largely ignoring sun-soaked regions. Even worse, more than half of China’s new solar installations are dedicated to “distributed” rooftop generation sites, which suffer from poor utilization factors compared with utility-scale solar from power plants.
Read

 
Module prices revert to descending trajectory after a brief rally

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.
Read