2024. január 17.

MANAP hírlevél, 3. hét

 
 
 
Indul a regisztráció a napenergia programra, akár 5 millió forint támogatás is elnyerhető

December elején megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati kiírás, amelynek keretében akár 5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás igényelhető energiatárolós napelemes rendszerre. A program különlegessége, hogy bárki pályázhat, aki a viszonylag tág feltételrendszernek megfelel. Az érdeklődők január 15-től előregisztrálhatnak, ami a pályázati lehetőség igénybevételének a feltétele.
Elolvasom  
 
 
  BELFÖLD
 
 
Hétfőn indul a napelemes pályázat lakossági előregisztrációja, itt vannak a részletek

Jövő hétfőn, január 15-én délelőtt 10 órától élesedik a lakossági előregisztrációs felület a napelemes pályázatban ügyfélkapus azonosítóval, és miután ezt megteszi az érintett háztartás, egy kiválasztott kivitelezővel kell szerződnie, és csak utána tudja benyújtani a támogatási kérelmét – hívta fel a figyelmet péntek reggeli közleményében az Energiaügy Minisztérium. Bőséges már a kivitelezői kör, amelyből választani lehet, mert a számukra már december elejétől elindult előregisztrációs folyamatban már több mint félezer vállalkozás kapott jóváhagyást regisztrációjához.
 
 
„Nagyon nehéz megítélni, hogy lesz-e roham” - egy hét múlva elstartol az új napelem-pályázat

Kinek éri meg? Ki jogosult rá? Mennyire bonyolult? Akár 5 millió forint állami támogatáshoz is juthatunk az új napelem-pályázattal, de sok a kérdőjel. Ezekről beszélgettünk Szolnoki Ádámmal, a Magyar Napelem Iparági Egyesület elnökével.
 
 
Cseppfolyós földgázban fuldokolnak a zöldülő gazdaságok – 70 százalékkal nő a piac

Soha nem látott mértékben pörögnek az LNG-projektek, miközben a tiszta energiára esküsznek globálisan. A következő öt évben több mint 200 millió tonna új földgázexport-kapacitás fordul termőre, míg 2030-ra újabb 300 millió tonna új LNG-kapacitás állhat üzembe. Ez nagyjából 70 százalékos növekedés a mostanihoz képest.
 
 
Indul az energiamegtakarítások tőzsdei kereskedelme Magyarországon

A CEEGEX Zrt. földgáz-piaca mellett 2024-től új tőzsdét indít. Az első negyedévben induló hazai EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) szervezett piac lehetőséget teremt a hitelesített energiamegtakarítások tőzsdei kereskedelmére, egyúttal az energiahatékonysági kötelezettségek teljesítésére. A tőzsdéhez való csatlakozás lehetősége megnyílt, az első felhasználói tesztekre is le lehet már adni a jelentkezést - tájékoztatta a Portfoliot a CEEGEX Zrt.
 
 
Globális felmelegedés: Alulról súroljuk a felső határt

Alig maradt el a 1,5 fokos küszöbértéktől a tavalyi évben mért globális hőmérséklet-emelkedés az EU éghajlatváltozással foglalkozó szolgálata, a Kopernikusz szerint. A globális hőmérséklet 1,48 fokkal volt magasabb az 1850 és 1900 közötti évek átlagánál – közölte a Kopernikusz tegnap a “Global Climate Highlights 2023” című jelentésében.
 
 
Napelemesek, figyelem! – Bejelentették a fontos elszámolási szabályokat

Fontos szabályok léptek hatályba 2024. január elsején a háztartási méretű kiserőművek elszámolásánál, mert a két ünnep közt megjelent kormányrendelet tisztázta az összes részletszabályt, így egyfajta korszakhatárt is kijelölt a szaldó és a bruttó elszámolási rendszer között; az újonnan bevezetett havi szaldó körüli félreértéseket pedig egy friss energiaügyi minisztériumi közlemény oszlatta el. Mindezek alapján az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen változásokról döntött a kormány, és így kire pontosan milyen szabályok vonatkoznak. Jó hír, hogy a korábbi kormányzati szándékkal összhangban a Portfolio információi szerint a helyreállítási programból finanszírozott lakossági napelemes pályázat több tízezer nyertese is az éves szaldó elszámolásba kerülhet a belengetett bruttó elszámolás helyett abban az esetben, ha 2025 végéig üzembe helyezi a rendszerét.
 
 
Komoly fejlesztések zajlanak az átviteli hálózatban, hogy még több megújuló energia-kapacitás csatlakozhasson

Kétharmados készültséget ért el 2023 végére a Forest-Vill Kft. azon munkálatokban, amelyeket a MAVIR által kiírt nyertes tendereken vállalt a nagyfeszültségű alállomások terhelhetőségének növelésére – közölte a budaörsi székhelyű cég csütörtökön. A 2024 végéig befejeződő munkálatok azt célozzák, hogy még több megújulóenergia-kapacitást lehessen csatlakoztatni a hálózatra.
 
 
Olyan dolog történt a hazai napelemekkel, ami eddig soha: erre kevesen számítottak

2024 elejére 1632 megawattal nőtt a napelemes rendszerek beépített teljesítménye Magyarországon. A tavalyi gyarapodás több mint másfélszerese a korábbi rekordévben, 2022-ben regisztrált növekedésnek. Az új éves csúccsal 5600 megawatt fölé emelkedett az összes napenergia kapacitás. A következő évtized elejére a korábbi vállalás kétszerese, 12 gigawatt az új célszám. A hamarosan induló Napenergia Plusz Program célja, hogy segítse a magyar családokat a zöldenergia termelésében és tárolásában- derül ki a Energiaügyi Minisztérium Kommunikációs Főosztály közleményéből.
 
 
  NEMZETKÖZI
 
 
Reflectors in space could make solar farms on Earth work for longer every day

If you happened to be looking at the sky in Europe on a cold night on February 5 1993, there is a chance you could have seen a dim flash of light. That flash came from a Russian space mirror experiment called Znamya-2.
 
 
Renewable energy growth must accelerate to reach 2030 goal - IEA

Global renewable energy capacity is expected to grow by two and a half times by 2030 but governments need to go further to achieve a goal of tripling it by then agreed at United Nations' climate talks, the International Energy Agency (IEA) said.
 
 
I Saw Panasonic's Plan to Turn Walls and Windows Into Solar Energy

Perovskite solar cells are easier to make and customize than silicon ones, but it'll be a few years before you see them on your office window.
 
 
Solar wafer prices stabilize with potential for future price hike

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.