2024. július 16.

MANAP hírlevél, 29. hét

 
 
 
Több mint 32 ezer család jelentkezett a Napenergia Plusz Programba

A lehetőség kedd esti felfüggesztéséig 32 430 előregisztrációs kérelem érkezett be a modern napelemes rendszerek telepítését támogató kiírásra. Az Energiaügyi Minisztérium az eredeti 75,8 milliárd forintos keretösszeget 30 milliárd forinttal emelte meg. A kormány így az előzetesen becsült 15 ezernél sokkal több, akár 25-26 ezer családtól vállalhatja át beruházási költségeik kétharmadát a Napenergia Plusz Programmal.
Elolvasom  
 
  BELFÖLD
 
 
Újabb rekordot döntött a világ energiafogyasztása

A globális primerenergia-fogyasztás 620 exajoule-s (EJ) rekordot ért el 2023-ban, szemben az ugyancsak rekorder 2022-es 607 exajoule-val. Immár második éve dőlnek meg a korábbi fogyasztási mennyiségek.
 
 
Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Oké, de hogy néz ez ki elektromos autóval? – tette fel a jogosnak tűnő kérdést egy olvasónk múltkori cikkünk kapcsán, amelyben azt számolgattuk, hogy a Napenergia Plusz Program (NPP) keretében jókora állami támogatással épített napelemes rendszer mennyivel csökkenti az éves villanyszámlát.
 
 
Újabb európai ország, ami csak megújuló energiát használ

Az elmúlt időszakban egyre több természeti katasztrófáról szóló hírrel találkozunk, a Görögországban sújtó erdőtüzektől kezdve a Karib-térségben kialakult hurrikánon át az Európa-szerte tomboló viharokig, melyek mind komoly aggodalomra adnak okot a klímaváltozás kapcsán. Van azonban néhány pozitív hír a témában, például hogy a világon nyolcadikként hamarosan teljes egészében megújuló energiával működik majd a Vatikán.
 
 
A BP szerint 2025-ben tetőzhet a kőolaj-felhasználás

Az energiacég szerint a szél- és napenergia veheti át az olaj helyét. A földgázról viszont jóval nehezebben fog lemondani a világ.
Elolvasom

 
Az energiaválság legsötétebb napjait idézik az áramárak Magyarországon

Mi történt? A rendkívül forró napok után az esti órákban elképesztően magas szintre ugrik az áram ára a magyarországi nagykereskedelmi piacon. Sorozatban három egymást követő napon is 500-700 eurós tartományba ugrott az áram másnapi kereskedelmi ára az esti órákban. Ez az árszint az energiaválság idejét idézi.
 
Nagy napelemes bejelentésekkel állt elő az Energiaügyi Minisztérium

A kormány a népszerű pályázat útján támogatja a magyar családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében.
 
 
Napi 50 kilométer extra hatótávot kínál ez a napelemes tetőbox

Az elektromos autók megjelenésétől foglalkoztatja a felhasználókat a jármű tetejébe integrált napelem, amitől sokan ingyenes közlekedést remélnek. Rendszeresen jelennek meg ilyen próbálkozások nemcsak koncepciómodellekben, de már sorozatgyártásban is.
 
  NEMZETKÖZI
 
 
IRENA calls 16.4% annual renewable growth to hit COP28 targets

Statistics from the International Renewable Energy Agency (IRENA) shows that if the world were to continue with a 14% annual growth rate in renewables capacity, as seen in 2023, it will fall 1.5 TW short of meeting deployment targets set at COP28.
 
Battery storage is key to scaling up solar and wind power. Here's why

Rachel Harper used to work in the oil and gas industry in Texas and never thought she'd be working next to solar panels all day.