2023. július 24.

MANAP hírlevél, 29. hét


 
2030-ra a globális áramtermelés 33%-át a szél- és napenergia fogja kitermelni

Az energiaárak a szél- és napenergia-termelés növekedésével csökkennek majd. A szél- és napenergia-projektek jó úton haladnak ahhoz, hogy 2030-ra a világ villamosenergia-termelésének több mint egyharmadát adják – áll a Rocky Mountain Institute (RMI) július 13-án közzétett jelentésében.
Elolvasom


 
  BELFÖLD
 
7 ok, amiért fényesebb a jövő, mint gondolnánk

A katasztrofális mértékékű klímaváltozás megelőzéséhez szükséges új, tiszta energiagazdaság gyorsabban épül ki, mint azt sokan gondolják, de míg a napenergia, a villanyautók és az energiatakarékos világítás terjedése már elég gyors a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez, az energiarendszer egyéb területein sürgősen fokozni kell a változás sebességét - közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).
Elolvasom

 
Lantos Csaba: vannak olyan időszakok, amikor már a napelemek látják el Magyarországot elektromos árammal

Lantos Csaba ismertette: azon dolgoznak, hogy a többi energiaforrás – napenergia, geotermikus energia, biomassza, biogáz – aránya egyaránt növekedjen a jövőben. Hangsúlyozta, hogy a magyar cégek visszaszerzése kulcselem volt az energiabiztonság szempontjából.
Elolvasom

 
Energiafüggőség és jegybanki mandátumok – ZöldÁram cikksorozat 1.

Az elmúlt hónapokban számos cikk látott napvilágot, melyek a 2022-ben kicsúcsosodott energiaválság hatásaival foglalkoztak. Ez nem is meglepő, hiszen az energiaárak drasztikus emelkedését mindannyian közvetlenül érezhettük a megugró rezsiszámlák vagy a munkahelyek energiatakarékossági intézkedései révén. Természetesen makrogazdasági szinten is súlyos következményekkel járt az energiaárak volatilitása. Jelen írás az utóbbi szempontokat kívánja taglalni, méghozzá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) törvényi mandátumaival való kapcsolat szempontjából.
Elolvasom

 
Új adatközpontot hozott létre az energiaügyi tárca, amely az energiaátmenet levezénylésében segít

Az Energiaügyi Minisztérium háttérintézményeként megalakult júniusban a Független Energetikai Adatközpont Zrt. (FEAK), amelynek fő feladata az ellátásbiztonság növelését, a megújuló energiaforrások szélesebb körű hasznosítását szolgáló megoldások kialakítása és alkalmazása a villamosenergia-szektorban – derül ki a tárca csütörtöki közleményéből.
Elolvasom

 
Energiaügynökség: Idén nem lesz őrült verseny az energiáért, de jövőre már tennünk kell valamit

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi energiaválság és a gazdasági visszaesés valószínűleg lassítani fogja a globális energiaigény növekedését 2023-ban, de a 2024-es lehetséges fellendülés a megújuló kapacitások további fejlesztését teszi szükségessé - számol be a Reuters.
Elolvasom

 
Átadtak egy 1 GW-os napelemfarmot Kínában, még a vízről visszaverődő napfényből is áramot generál

Kínának egyre inkább el kell szakadnia a széntől, ennek egyik fontos lépése lehet az az új tengeri naperőmű, ahol sótermelés és garnélarákok tenyésztése is zajlik – ezzel jelentős szén-dioxid-kibocsátást lehet megspórolni.
Elolvasom
 
Háztartási napelem: fél év alatt megdőlt az éves rekord

A lassulásra utaló jelek ellenére az első fél évben olyan gyorsan nőtt a hazai naperőmű-kapacitás, hogy ha ezt a tempót sikerül tartani, akkor már 2026 végére elérhető a közelmúltban kétszeresére emelt 2030-as stratégia cél is. A bővülés nemzetközi összevetésben is jelentős sebességének fenntarthatóságát ugyanakkor a kapcsolódó hálózati, illetve rendszerszintű kihívások is megkérdőjelezik, ami legalábbis részben azt is magyarázhatja, miért tűnik visszafogottnak a 2030-as magyar napenergiás cél nem egy nálunk kedvezőtlenebb besugárzási adottságú ország célszámaival összevetve.
Elolvasom
 
 
 
  NEMZETKÖZI
 
India, Germany, Poland: All the ways in which countries are harnessing solar power for railways
As India 'solarises' its railways, here are the European countries realising the potential of sun-powered trains too.
Read

 
Community Solar Is Clean, Renewable Energy For Everyone

Solar power press frequently covers home solar with some commercial solar, but typically not nearly as much about community solar. Community solar is a clean, renewable energy solution for people who may not be able to afford to buy their own home solar power systems. Clean, renewable energy must be inclusive of all, or some people in urban centers and rural areas will not be able to experience its benefits.
Read

 
European warehouses store 40 GW of unsold solar panels

Rystad Energy says that about €7 billion ($7.8 billion) of solar panels are now being stored in Europe, but European developers continued to buy solar modules from China throughout the first half of this year.
Read