2024. július 01.

MANAP hírlevél, 27. hét

 
 
 
Kiszámolták, mennyit spórolhat az a háztartás, amely belevág a most futó napelemes programba

Nagyjából annyit, mint amennyi hozamot kapna, ha napelemes rendszer helyett állampapírba tenné a pénzét.
 
 
 
  BELFÖLD

 
Több mint 10 ezer forinttal csökkentheti a villanyszámlát az állami támogatású napelemes program

Magyarországon ma önerőből senki sem akar napelemet rakni a házára. Nagyot fordult a korábban dinamikusan növekvő piac, mert szinte teljesen földbe döngölte a kormány, amikor előkészítés nélkül és kiszámíthatatlan fordulatokkal – de egyébként indokolható okokból – átírta a játékszabályokat.

 
2023 volt az első év, amikor végig több áramot termeltek megújuló forrásokból az EU-ban

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) friss adatai szerint 2023 volt az első év, amelynek során végig több energiát termeltek megújuló forrásokból, mint fosszilis tüzelőanyagok vagy atomerőművek segítségével.

 
Leszerepelt az árampiacok összekapcsolása

A nyáron még többször is megismétlődhet a négy balkáni országban a napokban lesújtó blackout, és rendszerszintű problémára utalnak az áramárak mostani szélsőséges kilengései is. Gyors megoldás nem látható, de az egymást váltogató, egekbe szökő, illetve negatív áramárak felelőseit meg kellene nevezni Turai József energiapiaci szakértő szerint. Nem a napelemek a bűnösök.

 
Az EU kilép az Energia Charta-ból, mert nem egyeztethető össze éghajlat-politikai céljaival

Az Európai Unió bejelentette, hogy kilép a nemzetközi Energia Charta Szerződésből, mivel az már nem egyeztethető össze az EU éghajlat-politikai céljaival.

 
Itt az újabb klímapályázat: teljesen ingyen telepíthet most hőszivattyút, aki a feltételeknek megfelel

Lakossági, vissza nem térítendő fűtéskorszerűsítési támogatásra szóló pályázatot hirdet a Daikin - közölte a cég pénteken. A cég a készüléket és a telepítést is biztosítja, a támogatás mértéke pedig a pályázati kalkulátorban elért energiamegtakarítás mértékétől függ.

 
Hogyan befolyásolja a szaharai por a napelemek teljesítményét?

Kutatások azt mutatják, hogy a szaharai porviharos események nagyban befolyásolhatják a napenergia hasznosítását. Mit lehet tenni a probléma kezelése érdekében? 
 
 
  NEMZETKÖZI

 
How cheap solar power will change the world

Solar power is the world’s fastest-growing source of energy. It currently provides 6% of the world’s electricity but, by the mid-2030s, solar cells will probably be the planet’s single biggest source of electricity. A decade later they may be the world’s largest source of energy. Access to this cheap, abundant power will make nearly everything else cheaper, too. How did solar energy get to this point and what will its rise mean for the future of the world? Plus, where does solar power technology go next—could unlimited energy from the Sun be collected from space?

 
China modules prices trend lower on weak demand, oversupply

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.

 
IEA-PVPS releases fact sheet on environmental life cycle assessment of PV Systems

The updated IEA PVPS Task 12 Fact Sheet provides a comprehensive assessment of the environmental impacts associated with PV systems. It highlights the significant advancements made in PV technology, emphasizing improved efficiencies and reduced environmental footprints.