2023. július 11.

MANAP hírlevél, 27. hét

 

Véget ér a napelemes szaldó rendszer: Milyen problémákat okoz a változás a piacon?
 
Tavaly ősszel a kormány átmeneti csatlakozási stopot vezetett be az új napelemekre, ami hidegzuhanyként érte a piacot. Jelenleg alig telepítenek hazánkban otthoni napelemes rendszereket, hiszen betáplálás nélkül nem igazán éri meg a kiépítés. A G7 cikkében azt a kérdést járja körül, hogy a jövőt illető bizonytalanság, a tervek homályban hagyása milyen problémákat okozott a piacon.
Elolvasom

 
 
  BELFÖLD
 
Nagyot léptünk előre napenergia-termelésben

Fél év alatt nőtt hatalmasat hazánk napelemes kapacitása. A megújuló energiák további térnyerése mellett az ipari energiatároló-kapacitás 40-50-szeres bővítését is tervezi a kormány az évtized végéig.
Elolvasom

 
Átlagon felüli növekedés előtt állnak a napelemes cégek

Az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és a fenntartható gazdaságot zászlajára tűző ESG-befektetések az elmúlt évek egyik legjelentősebb trendjévé váltak. A klímavédelem és a zöldtörekvések támogatása nemes cél, de önmagában kevés lenne ahhoz, hogy megnyerje magának a hozamra éhes befektetők tőkéjét. Az ESG-re izgalmas befektetési célpontként is tekinthetünk, ugyanis a kormányzati támogatások és a környezettudatos fogyasztók kereslete számottevően növekedett az elmúlt években.
Elolvasom

 
Az energiaválság titkos nyertesei

Amikor legelőször megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy az energiaválság nyerteseiről írok, akkor fejben már frappáns Norvégiával kapcsolatos címeken járt az agyam. Helytállónak bizonyult a gondolat, hiszen miután belemélyedtem a norvég számokba, valóban ki is jött egy fejenként 11 millió forint körül összeg, amit minden norvég állampolgár megkaphatna, ha szétosztanánk a földgáz és kőolaj bevételektől felrobbanó folyó fizetési mérleg többletet 2022-ben.
Elolvasom

 
Pörögnek a befektetések a megújuló energiába - Csak nem ott, ahol kellene

Több befektetésre van szükség a megújuló energiába a fejlődő országokban, hogy biztosítva legyen számukra is a tisztább energiaforrásokhoz való hozzáférés - írta az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) főtitkára szerdai közleményében.
Elolvasom

 
Még mindig bejön a napelem a magyaroknak: durva számok érkeztek

Az átviteli rendszerirányító MAVIR adatai szerint július 1-jével átlépte az 5000 MW-ot a hazai ipari és háztartási méretű napelemes rendszerek összes beépített kapacitása. A tavalyi 1100 megawattos bővülés éves rekordot jelentett, idén az első hat hónapban 1023 megawattos a növekedés. A korábban 2030-ra várt 6 GW összes kapacitáshoz képest a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv kétszeres beépített teljesítménnyel számol a következő évtized elejére.
Elolvasom

 
Sosem voltak ilyen olcsók a napelemek

Világszerte mélypontra süllyedt a napelemek ára. Azonban elsősorban Európában jellemzi túlkínálat a napelemmodulok piacát. Emellett túlkapacitás alakut ki a modulokhoz gyakorlatilag nélkülözhetetlen poliszilícium gyártásában.
Elolvasom

 
Tiszta üzemanyagot hoztak létre napenergia felhasználásával, műanyaghulladékból és oxigénhiányos levegőből

Kutatók sikeresen létrehoztak egy napenergiával működő technológiát, ami képes CO2-t és műanyaghulladékot fenntartható üzemanyaggá és kozmetikumokká alakítani.
Elolvasom
 
 
 
  NEMZETKÖZI
 
European Power Prices Go Below Zero Again as Solar Output Surges

European power prices fell below zero again as production from solar farms overwhelms the grid early in the afternoon. 
Read

 
Novel battery storage with solar power could be low-cost clean energy solution

The costs of a type of battery storage suited to supporting the decarbonization of emerging economies have been predicted by Sheffield researchers.
Read

 
Scientists found a solution to recycle solar panels in your kitchen

Blanketing swaths of open land. Covering the roofs of homes. Floating on canals and reservoirs. Solar panels are popping up everywhere, playing a key part in helping the world move toward renewable energy.
Read

 
Chinese oil company switches on high-altitude 40 MW solar-plus-storage plant

China National Offshore Oil Corp. (CNOOC) says it has completed a 40 MW solar-plus-storage plant at an altitude of 3,000 meters. It is connected to 6 MW/12 MWh of battery storage and hosts grazing farm animals.
Read

 
Ground mounted agrivoltaics have minimal impact on grassland carbon-water cycling

A US-Spanish research team studied the ecological effect of a solar photovoltaic array located on a managed grassland plot using a hydraulic and soil hydrology model and field measurements. They found minimal effect on the plants’ carbon-water cycling, which they attributed to plant photosynthetic traits changing to take advantage of the dynamic shading under the panels.
Read