2024. június 17.

MANAP hírlevél, 25. hét

 
 
 
Gyorsan terjed egy különleges naperőművi megoldás Magyarországon

A nyár elejére mindent egybevetve már csaknem 6500 megawattnyi naperőmű üzemelt Magyarországon, mert az ipari és háztartási méretű (HMKE) erőművek együttesen 6050 MW kapacitása mellett immár 436 MW-ot tesz ki a saját célra termelő erőművek (SCTE) kapacitása.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD

 
Összeomlás szélére jutott a kínai napelemes szektor, kormányzati beavatkozást kértek

A rendkívül túlfutott kínai napelem gyártási kapacitások, szabadesésben lévő nappanel árak az összeomlás szélére sodortak számos gyártót, beruházót a kínai napelem piacon, ezért több rangos képviselőjük kormányzati, illetve az állami tervező felőli beavatkozást sürgetett egy keddi shanghai konferencián a Reuters tudósítása szerint. A téma amerikai és európai zöld átállási szemszögből is rendkívül fontos, igaz rövid távon akármi is lesz a kínai kormányzati lépésekből, a nappanelek ára továbbra is rendkívül mélyen maradhat a masszív túlkapacitások miatt.
Elolvasom

 
1,6 TW-on a globális napelemes kapacitás, ezek a napelemtípusok most a legnépszerűbbek

A német mérnöki szövetség, a VDMA a héten publikálta az International Technology Roadmap for Photovoltaic (ITRPV) című éves jelentését, amely immár a 15. kiadásban jelent meg. A kiadványból kiderül, hogy 2023-ban 502 GW-os rekordot ért el a napelemgyártás, a globális napelemes-kapacitások pedig 1610 GW-ra emelkedtek.
Elolvasom

 
Egy magyar mérnök napelemes malmokkal küzd a gyilkos légszennyezettség ellen Kenyában

Kevésbé ismert tény, hogy Afrikában a légszennyezés az alultápláltságnál is több embert öl meg – az 1,2 milliárd lakosú kontinensen a légszennyezés a második vezető halálozási kockázati tényező. A legveszélyesebb (PM2,5, azaz 2,5 mikrométeres és annál kisebb részecskékből álló) porral legnagyobb mértékben szennyezett országok közül öt Afrikában található. Podcastunk vendége, Lipták Szilárd villamosmérnök Nairobiban fejleszt otthoni használatra napelemes malmokat, hogy ezzel segítsen kiváltani az erősen környezetszennyező dízeles technológiákat.
Elolvasom

 
A napenergia mentheti meg Ukrajnát?

A Greenpeace aktivistái a napenergiára vonatkozó Marshall-terv kidolgozására szólítanak fel a június 11-12-én Berlinben megrendezésre kerülő Ukrajna helyreállítási konferenciát megelőzően.
Elolvasom

 
Tavaly már a globális GDP-növekedés tizedét adta a tiszta energia

Manapság divatos azt a példát hozni a zöldátállásra, hogy tavaly ötből egy eladott autó elektromos meghajtású volt, de akadnak ennél is érzékletesebb folyamatok. Az például, hogy a világ villamosenergia-rendszeréhez 2023-ban hozzáadott új kapacitások négyötöde már nem fosszilis eredetű volt. Ez tovább növelte a tisztaenergia-szektorhoz kapcsolódó munkahelyek előnyét a fosszilis hátterűekhez képest.
Elolvasom
 
 
Napelempiac: túl későn gyorsultak fel a kifizetések

A napelemes pályázatok kifizetése rendkívül lassú, és az ebből adódó pénzügyi nehézségek miatt sok napelem-telepítő cég kénytelen volt beszüntetni a tevékenységét. A napelemes telepítéseket a pályázatok is csak korlátozottan segítik egy háttérbeszélgetésen elhangzottak szerint.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
Europe says China’s EV value chain benefits from unfair subsidies

The European Union plans to impose tariffs of up to 38% on battery electric vehicles (BEVs) from China, as an ongoing investigation into imports has shown that the value chain benefits from unfair subsidies.
Read more

 
European battery market growth to drop off amid falling electricity prices

The latest analysis from SolarPower Europe reveals that, in 2023, Europe installed 17.2 GWh of new battery energy storage systems (BESS), up from up from 8.8 GW in 2022. While this marks the third consecutive year of doubling the annual market, much slower growth is expected in the years to come.
Read more