2023. június 27.

MANAP hírlevél, 25. hét

 
  BELFÖLD
 
Gigászi beruházást hagyott jóvá az unió Magyarország számára, napelemesek örülhetnek

Az Energiaügyi Minisztérium várakozásai szerint a jelenlegi 20-25-ről 2030-ra ezer megawattra nőhetnek a villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó hazai tárolói kapacitások. Az ágazati szereplők beruházásait a kormány két önálló pályázati kiírásban, összesen 120 milliárd forintos keretösszeggel tervezi ösztönözni. Az Európai Bizottság döntése alapján elismeri a fejlesztési szándékok megalapozottságát és támogathatóságát.
Elolvasom

 
Szárnyal a napelemek piaca, a szektor legnagyobbjai mégis a csődtől rettegnek

A piacvezető napelemgyártók részvényeit nem veszik a befektetők, a fenntarthatóság a mesterséges intelligencia mögé szorult.
Elolvasom

 
Hamarosan új napelemeket fogadhat az E.ON hálózata

Az E.ON Hungária csoport számos, különböző méretű beruházással 726 megawatt többletkapacitást hoz létre, ezzel az ellátási területén javítja az ellátásbiztonságot, és lehetővé teszi, hogy újabb napelemes rendszerek csatlakozhassanak a hálózatára.
Elolvasom

 
Mennyi villamos áramot fogyaszt egy átlagcsalád havonta és az mennyibe kerül?

Hány kwh áramot fogyaszt el egy háztartás egy (volt) áramszolgáltatói becslés alapján? Hogyan változik az átlagos áramfogyasztás ha a háztartás 1 fős, 2 fős, 4 fős vagy több főből áll? Hány kWh nappali áramot fogyaszt el egy család és az mennyibe kerül?
Elolvasom

 
Megegyezés helyett vita alakult ki az uniós energiareform tárgyalásán

Az Európai Unió országai hétfőn nem tudtak megegyezni a blokk villamosenergia-piacára tervezett új szabályokról, mivel vita alakult ki a szénerőművek támogatásának kiterjesztésére irányuló javaslat kapcsán - írja a Reuters.
Elolvasom

 
Megérkezett a jelentés: tavaly 239 gigawattnyi napelemet telepítettek a világ országai

A SolarPower Europe szerint 2022-ben 239 GW új napelemes kapacitást telepítettek a világban, ennek köszönhetően az év végén már közel 1,2 TW-t ért el a naperőművek globális összteljesítménye. Az új telepítéseken belül a tetőre szerelt napelemek részesedése 49,5%-ra emelkedett, ami a legmagasabb aránya az elmúlt három évben.
Elolvasom
 
 
 
  NEMZETKÖZI

 
China rushes to market with next-gen solar cell

Chinese scientists have successfully boosted the efficiency of a new generation solar cell to 28% in a race with foreign rivals who achieved the result in December 2018 and have since pushed that level to 33.2% in April this year.
Read

 
This slick-looking solar-powered electric scooter never needs to be recharged

Guys, guys, guys. I was strolling through the never-ending booths full of micromobility companies at the Eurobike 2023 trade show today when I stumbled upon what may be the coolest electric scooter to date: the S80 Solar Scooter. This very well could be the first electric scooter that never needs to be recharged.
Read

 
Ember: European grid connectivity will need to double over next 15 years

Energy think tank Ember has published a report into grid connectivity in Europe, and called on the continent’s transmission system operators to build grid infrastructure faster to meet Europe’s clean energy goals.
Read

 
China solar module prices keep diving

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.
Read