2023. június 19.

MANAP hírlevél, 24. hét

 

Napelemek: új elszámolási rendszer jön, még jobban megérheti akkumulátort is telepíttetni

Az energiatárolóval kombinált hibrid napelemes rendszer afféle jolly jokerként működik, lehetővé téve a megtermelt energia tárolását és későbbi felhasználását akkor, amikor a panelek éppen nem termelnek.
Elolvasom


 
 
  BELFÖLD
 
Fontos információk jöttek a lakossági napelemes pályázatról – Rengeteg családot érinthet

Az áprilisi radikális pályázati módosítások után, amelyekhez minisztériumi közlemény is társult, a napokban újabb fontos fejlemények történtek a lakossági napelemes pályázatnál – ezúttal azonban csendben.
Elolvasom
 
Mégsem kell éhen halnunk a napenergia miatt?

Energiát előállítani a termőföldön, majd aratni? Furán hangozhat, de távolról sem lehetetlen. Ráadásul feloldja a konfliktust, amely az értékes földekre épített napelemparkokat ellenzők és a megújuló energia hívei, valamint a befektetők között húzódik.
Elolvasom
 
Zalaegerszeg is felkerült a Napenergia Térképre

Magánkezdeményezésként alig egy hónap alatt fejlesztette ki az Envirosense Hungary Kft. és a Solar ViewPoint Kft. Debrecen Napenergia Térképét. A részben ingyenes szolgáltatást mostantól az egerszegi magán- és céges beruházók is elérhetik, a szolgáltatás a www.napenergiaterkep.hu oldalon tekinthető meg. Minderről kedden délután tartottak sajtótájékoztatót a városházán.
Elolvasom
 
Háztartási szorgalom - Mérföldkőnél a magyar napenergia-felvétel

Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal bővült a magyarországi beépített fotovoltaikus teljesítmény; a nyár kezdetére az 50 kilowatt (kW) feletti naperőművek összesített adata meghaladta a 3 ezer megawattot - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).
Elolvasom
 
Árháború és szankciós készülődés rángatja a napelemgyártást

Az utóbbi években az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is aggodalmat keltett, hogy Kína egyre több új ipari szegmensben vált a nemzetközi termelési láncok domináns szereplőjévé, az akkumulátorgyártástól a gyógyszeriparon át a napelemekig: a nyugati félelmek szerint ez elszipkázza az ipari munkahelyeket (és bevételeket) a fejlett világból, ellátási kockázatokkal jár, és az egyoldalú függőség politikai zsarolópotenciált is kölcsönöz Peking számára. 
Elolvasom
 
 
 
  NEMZETKÖZI
 
Why the Cost of Solar Panels Will Likely Keep Falling

A federal incentive expanded in 2022 through the Inflation Reduction Act can offset 30% of the cost of a residential solar installation. That's obviously good news for individual customers -- but it's also great news for the solar industry as a whole. With a decade's worth of certainty built into these federal incentives, the price of solar is poised to continue its precipitous drop, and become even more accessible for American homeowners.
Read
 
Green baseload hub to replace coal, gas generation in eastern Germany

German coal miner LEAG is planning a massive clean energy hub, comprising up to 14 GW of wind and solar energy generation paired with 2 GWh to 3 GWh of battery energy storage and 2 GW of green hydrogen production. Combined, these technologies are expected to create a net-zero baseload energy system.
Read
 
China polysilicon prices in freefall

The Global Polysilicon Marker (GPM), the OPIS benchmark assessment for polysilicon outside China, held steady this week at $30 per kg, with the market seeing limited transactions and fewer price quotes, according to OPIS Solar.
Read
 
Through the roof: 49.5% of world’s PV additions were rooftop in 2022 – SolarPower Europe

2022 saw the solar PV market enter a ‘new growth dimension’, where 239GW of solar capacity was added across the world representing two thirds of all new renewables capacity. This is according to SolarPower Europe’s Global Market Outlook for solar power 2023-27, which forecasts that strong growth will continue through 2023 and beyond.
Read