2024. június 03.

MANAP hírlevél, 23. hét

 
 
Éjjel nem süt a nap, az akkuk fejlődése mégis elhozta az esti napenergiát

A megújuló energiatermeléssel kapcsolatos közéleti megnyilatkozásokban Magyarországon is visszatérő okosság, hogy „este nem süt a nap”, azaz egy fokkal szakmaibb megfogalmazásban a szél- és napenergia ingadozó és kiszámíthatatlan kínálata nem képes folyamatosan és megbízhatóan kielégíteni az – ingadozó, de azért jellemzően kiszámítható – energiaigényt, ezért a megújulók legfeljebb kiegészítő forrásként, az alapszolgáltatást nyújtó hő- vagy atomerőművek mellett alkalmazhatók.
Elolvasom
 
  BELFÖLD

 
Elkezdték csorgatni a csőd szélén álló napelemes cégeknek a régóta nekik járó állami pénzeket

Elkezdett jönni a pénz az elmúlt két hétben azokhoz a napelemes kivitelező cégekhez, amelyek a munkájukat már réges-rég elvégezték, de a kincstár nem fizette ki őket, és ezzel több száz társaságot sodort komoly veszélybe – derült ki az egyik legnagyobb érintett, az A1 Solar Kft. sajtóbeszélgetésén.
Elolvasom
 
 
Klímaválság, zöldülő energiák – nincsenek könnyű megoldások

Az energiaátmenet az emberiség egyik legnehezebb és legfontosabb feladata, és egyetlen döntéshozó sem engedheti meg magának, hogy ne gondolkozzon stratégiai szinten a témáról.
 
 
A kormány nem árazta be az „elátkozott” csornai napelemgyár bukását

Mennyibe kerül/került Magyarországnak és az Európai Uniónak az EcoSolifer Heterojunction Korlátolt Felelősségű Társaság, azaz az elátkozott csornai napelemgyár léte, működése és megszűnése?

 
Engedélyezték az első V2G elektromos töltőállomás megvalósítását Magyarországon

Engedélyezték az első V2G elektromos töltőállomás megvalósítását MagyarországonFotó: wallbox.hu
Magyarország első V2G (Vehicle-to-Grid) elektromos töltőállomása engedélyezésre került. Ez az úttörő projekt jelentős előrelépést jelent az ország energiaközösségei és a fenntartható energiahasználat terén. Az engedélyezett töltőállomás nem csupán egy új technológia bevezetését jelenti, hanem lehetőséget nyit a helyi közösségek számára, hogy aktív szereplőivé váljanak az energiatárolás és -felhasználás optimalizálásának.

 
Így tud egy vállalat pénzt keresni, ha pár percre kikapcsolja egy-egy nagy energiaigényű berendezését

A napelemes kapacitások robbanásszerű bővülése és a folyamatosan gyarapodó ipari energiaigények egyre többször okoznak kellemetlen egyensúlytalanságokat a villamosenergia-hálózatban, amit csak nehezen tud a rendszerirányító (MAVIR Zrt.) kezelni, ráadásul egyre megszokottabbá válnak a negatív áramárak is. A helyzet kezelésére a hálózat rugalmasságának növelése lehet az egyik megoldás, az E.ON új rugalmassági termékével a vállalatok nem csupán fogyasztóként, hanem aktív szereplőként is részt vehetnek a rendszer működésében. Egy-egy nagyfogyasztójukat, például hűtőházakat 15 percre lekapcsolva csökkenthető a hálózat terhelése, nem kell plusz erőműveket üzembe állítani, ráadásul jelentős bevételre is szert tehetnek a cégek. 

 
Kiderült, hol, mennyiért hozzák a pénzt a napelemek

Egy átlagos hazai családi házhoz a legolcsóbb, energiatároló nélküli napelemes rendszerek már 2,5–3 millió forint között elérhetők, a legmagasabb műszaki tartalommal az ugyanakkorák 3,5–4 millió forint között kaphatók. Mindez 10 kilowattos energiatárolóval már 5,5–7 millió forintba kerül – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában a Solar City ügyvezetője. Székely András átfogó régiós és hazai helyzetképet adott a napelemek telepítéséről.

 
Napelem: Kína már belefulladt, most Európa jön

Kína annyi napelemet gyártott, hogy belföldön és külföldön is túl sok a kapacitás. Kínában és Németországban a túlzott napelemhasználat miatt torzul az energiapiac.

 
Jó úton haladunk a független áramtermelés felé

Magyarországon a bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya évek óta csökken, a függetlenedésben egyre nagyobb szerep jut a napenergiának.
 
 
  NEMZETKÖZI

 
These abandoned oil wells near Bakersfield could store enough solar power for 300 000 homes

When a small company leased an oil field in California’s Central Valley six years ago, it quickly realized that drilling for oil wasn’t going to be viable. As the state works to decarbonize, it was nearly impossible to get permits.

 
Chart: Which 10 countries generated the most solar power in 2023?

China was the top solar power producer last year, but it’s not the only nation that saw a big leap in solar production.

 
Long-duration energy storage poised to outcompete lithium-ion batteries

While most long-duration energy storage (LDES) technologies are still early-stage and costly compared to lithium-ion batteries, some have already or are set to achieve lower costs for longer durations, finds BloombergNEF.