2023. június 12.

MANAP hírlevél, 23. hét

 
Itt a lehetőség: több tucat új EU-s pályázat jelent meg a klímavédelem és a tiszta energiák terén

Idén áprilisban és májusban összesen 30 darab új felhívás jelent meg az Európai Unió környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlatváltozási célokat segítő LIFE Programjában, amelyekre őszig lehet pályázni – hívta fel a figyelmet a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda a friss hírlevelében. A négy alprogramból az egyiknél, a tiszta energiára való átállás alprogramnál a felhívás kapcsán 2023. június 1-én tart az EU virtuális infónapot, amelybe bárki becsatlakozhat.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD

 
Összefogtak, és nyereség nélkül, szövetkezetben termelnek megújuló energiát civilek Spanyolországban

Azt mondják, náluk az ügyfelek egyben tagok is, így teljesen más kiszolgálást kapnak. Leginkább napenergiát használnak, de van biogázüzemük és vízerőművük is. A budapesti TEDxDanubia Countdown konferencián mutatkoztak be.

 
Megszületett az első ipari vállalás a napelemek teljeskörű újrahasznosítására

Talán nem meglepő, hogy a néhány éve a világ legfenntarthatóbb vállalatává fejlődött dán Orsted az a cég, amely hivatalos ígéretet tett az összes napeleme újrahasznosítására. A vállalat (mely 15 éve, igaz, akkor még DONG néven a dán olaj és földgázipar legfontosabb cégének számított, mely maga fejlesztette a szénerőműveit is) közleményben tudatta, hogy világszerte, és azonnali hatállyal újrafelhasználja vagy újrahasznosítja a napelemfarmokból származó összes napelemet.
 
 
Újabb fordulat jöhet a magyar napelemes piacon? Kár volt temetni a régi rezsiölőt

Sokan kongatták a vészharangot a lakossági napelemes rendszerek felett a hálózati visszatáplálás tavalyi felfüggesztésekor. Azóta kiderült, hogy az intézkedés ideiglenes és hosszú távon a napelemes projektekre csak csekély hatása van. Annál nagyobb lesz viszont a szaldós elszámolás év végi kivezetésének.

 
Ki veszi be a politikusok ígéreteit? Megingott a hit az energiabiztonságban

A világszerte pesszimisták az emberek az energiaellátás jövőjét illetően, de Európában különösen borúlátóak a megkérdezettek.

 
Lantos Csaba: Magyarországon meghaladja az uniós átlagot a megújuló energiahordozók kapacitásának növekedése

Az ellátásbiztonság növelése és a megfizethető árú energia biztosítása a kormány egyik legfontosabb célkitűzése a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele mellett – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az első Budapest Geothermal Energy Summit konferencián.
 
 
  NEMZETKÖZI

 
Caltech researchers demonstrate wireless solar power transmission in space

What just happened? The global race to beam solar energy from space directly to Earth is raging on, and Caltech scientists have seemingly scored the first goal. The SSPD-1 has successfully harvested solar power in space, wirelessly transmitting it at close distance and then "lighting" a sensor on the Earth's surface.
 
China solar module prices dive

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.
 
Global PV manufacturing capacity to reach 1 TW by 2024

PV manufacturing capacity is projected to more than double by 2024, led by China, but oversupply is also anticipated, according to the International Energy Agency (IEA).