2024. május 27.

MANAP hírlevél, 22. hét

 
 
Napelem-nagyhatalom lett Magyarország? Fontos részletekről nem beszél a minisztérium

Az új elszámolási rendszer jelentősen visszafogta a lakosság napelemtelepítési kedvét, az iparági cégek azt Globális szinten is kiugró az a teljesítmény, amit a magyar napelemszektor nyújt – legalábbis ez derül ki a minisztériumi kommunikációból. Hogyan sikerült „kidekázni” ezt a pozitív üzenetet, miközben a kormányzati szabályozás következményeként jóval kevesebb erőmű jöhet létre, mint amennyire lakossági és befektetői igény mutatkozott volna? A szakmában úgy látják, hogy a szektor kilátásai borúsak.
 
 
Nagyon súlyos dolog derült ki a magyar napelemes pályázatról

A 100%-os támogatási intenzitású napelemes pályázat kifizetései és elszámolásai olyan mértékben húzódnak már, hogy az nemcsak a kivitelező napelemes cégeknek fáj, hanem a pályázó családoknak is. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség által tragédiaközelinek nevezett helyzet pedig már tovagyűrűző negatív hatással jár más kivitelezőkre is.
 
 
  BELFÖLD

 
Áll a bál a napelemes családi házak körül: ezek a magyarok milliókat bukhatnak, ez volt hibájuk

Akár milliókat bukhat csaknem kétszáz család a napelemes pályázaton a csatorna híradója szerint. A kormányzati pályázati portál szerint összesen 124,8 milliárd forintot ítéltek oda két és fél év alatt napelem- és hőszivattyú telepítésre, amiből 47,3 milliárd forintot – azaz kevesebb, mint 40 százalékát – fizetett ki a Magyar Államkincstár. A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium a csatorna megkeresésére azt írta, 78 milliárd forintot azért sem folyósítottak még, mert a pályázatok 95 százalékban hiánypótlásra szorulnak.

 
Megnyílhat az út a társasházi naperőművek energiamegosztása előtt, ez kell hozzá

Az energetikai szabályozási tesztkörnyezet lehetővé tenné a társasházi napelemes rendszerek egyszerűbb, költséghatékony mérési és elszámolási megoldásainak tesztelését – hívja fel közleményében a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége. Emlékeztetnek rá, hogy a szabályozási tesztkörnyezetről szóló MEKH rendelet tervezete több mint egy éve elkészült, de a mai napig nem hirdették ki.

 
Nem gazdaságos Magyarországon a teljes energetikai önellátás - Ezek a tényezők a legfontosabbak a következő években

Az önellátó energiatermelés iránti igény megugrott a magas energiaárak idején, azonban az árak konszolidációjával az érdeklődés alábbhagyott, a saját villamos energia előállításában pedig a teljes önellátás még nem gazdaságos – többek között ezt állapították meg a DLA Piper Hungary szakértői, amikor sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.
 
 
EM: 50 milliárd forint fölött az összes megítélt támogatás a Napenergia Plusz programban

A teljes keretösszeg kétharmadát már lekötötték a modern napelemes rendszerek telepítését ösztönző pályázaton; az eddigi több mint 12 ezer nyertes család átlagosan mintegy 4 millió forintos segítséget kap a zöldenergia termeléséhez és tárolásához – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán a Facebook-oldalán.
 
 
Másfélfok: Hasít a napenergia itthon, de szélenergia nélkül nehéz lesz az egyensúly

Április-májusban a Paksi Atomerőművet többször le kellett terhelni a megnövekedett naperőműves termelés miatt, de a szélenergia jelenlegi szintje nem tudja kiegyenlíteni az ingadozásokat. A nap-szél hibrid erőművek csatlakoztatása a meglévő naperőművi pontokra segíthetne, de a hálózat fejlesztése lassan halad.
 
 
Otthonfelújítási Program: mégis fűthető lesz a Kádár-kocka megújuló energiával?

Bár az illetékes szakszövetségek azt mondják, letettek a Nemzetgazdasági Minisztérium asztalára egy javaslatot, hogy az Otthonfelújítási Program keretében támogassák napkollektorok, hőszivattyúk telepítését is, a kancelláriaminiszter nem ismeri ezt az előterjesztést. Ám nem zárta ki, hogy ezek a megújuló energiát használó eszközök is bekerüljenek a támogatott célok közé.
 
 
"Beledöglesz az adminisztrációba, minden teher rajtad van, és a végén még te futhatsz a pénzed után" - a szakértők szerint tragédiaközeli a helyzet napelempályázatnál

Évek óta küzdenek a lakossági ingyen napelemes pályázaton indulók és kivitelezőik a bonyolult és döcögő pályázati felülettel és a támogatás folyósításával, miközben a lebonyolító hiánypótlásokkal húzza az időt, és épphogy csak csurgatja a pénzt. A kormány a legújabb pályázatos kifizetésekkel veri a mellét, holott a három éve indult előző pályázat nyertesei közül kevesebb mint minden tizedik jutott hozzá a támogatáshoz.
 
 
  NEMZETKÖZI
 
 
How Amazon is harnessing solar energy, batteries, and AI to help decarbonize the grid

Artificial Intelligence is helping solar-plus-storage projects provide power even when the sun isn’t shining.
 
 
Solar and wind generation will soon pass nuclear, hydro

In a new monthly column for pv magazine, the International Solar Energy Society (ISES) explains how solar and wind are dominating power plant construction.
 
 
Coalitional game theory to improve P2P trading in energy communities

An international research group has utilized a newly designed coalitional game system to ensure economic fairness between members of energy communities. The game system considers different types of prosumers relying on stand-alone and combinations of solar and storage.
 
 
Golf courses consume more land than PV in Germany

Christian Victor, an X (formerly Twitter) user, has published a new map showing land consumption in Germany. It reveals that open-cast mines occupy more square meters than ground-mounted solar arrays and wind farms combined.