2023. június 05.

MANAP hírlevél, 22. hét

 
 
Hulladéklerakók rekultivációja napelemekkel

A különböző fotovoltaikus – vagyis a Nap energiáját elektromos energiává alakító – rendszerek egyre nagyobb mértékű terjedésbe kezdtek, hasznos alternatívát nyújtva a megújuló energiaforrások terén mind a nagyvállalatoknak, mind a háztartásoknak. A közelmúltban számos különböző megoldás született arra, hogy hol lehet a legérdemesebb elhelyezni a nagyobb mértékű energiatermelésre szánt napelemparkokat. Remek opció lehet a már bezárt hulladéktelepek rekultivációja.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
Putyin elbukta az energiaháborút

Bumerángként üt most vissza Oroszországra Európa gázellátásának tavalyi visszavágása: Európa ugyanolyan olcsón veszi most máshonnan a gázt, mint évtizedeken át az oroszt, az oroszok viszont olcsón sem tudják mind eladni a kiesett mennyiséget.
 
 
Még egy kidobott év: tovább folytatja a kormány múlt századi energiapolitikát

Úgy látszik, hogy a Brüsszelnek beígért magyar zöldenergiás reformoknak egyelőre nyoma sincs, így azoknak az uniós forrásoknak az érkezése sem várható, melyeknek ezek a reformok előfeltételei lennének. Ahogy az már az Európai Bizottságnak is feltűnt, nagyon más irányba tart a magyar kormány, mint tétjei nagy részét a szélenergiára és a hozzá kapcsolódó strukturális változások gyors világra segítésére feltevő Európai Unió. Pedig azt megtanulhatta volna a kormány a tavalyi energetikai armageddonból, hogy a megkövesedett struktúráktól a lehető leggyorsabban meg kellene szabadulni.
 
Európa mindenáron szabadulni akar egy fontos energiahordozótól

Zuhan a szén ára, mert Európát a vártnál kisebb mértékben érintette az energiaválság. Az Európai Unió is megszabadul a tavaly betárolt készletektől.
 
Elakadt a magyar energiaközösségi pilot projektek megvalósítása

Egyetlen közösségienergia-fejlesztés sem tudott maradéktalanul megvalósulni mindmáig abból a 20 nyertes pályázatból, amelyek az energiaközösségek létrehozását célzó mintaprojektek valóra váltására nyertek támogatást az elmúlt években, noha a források felhasználására eredetileg szabott határidő lassan lejár. A mintaprojektek célja, hogy a gyakorlatban mutassák be a közösségi energiatermelés működőképességét, alternatívát kínálva a nagy volumenű és egyéni energetikai beruházásokkal szemben. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a projektek elakadása elsősorban a szabályozói környezet bizonytalanságára vezethető vissza, amelynek felszámolásához a több háztartást összefogó közösségi energetikai rendszerek létrehozásának aktív és hatékony állami segítésére és támogató jogszabályi környezet kialakítására lenne szükség.
 
Csapdahelyzetben Magyarország a rezsicsökkentés miatt

Hat fontos energetikai csapdahelyzet van ma Magyarországon, amelyek közül a rezsicsökkentési rendszer a legnehezebben megoldható, mert miközben rendkívül érzékeny politikai téma, aközben borzasztó kárai is vannak, amelyek például nehezítik az orosz gázról való leválásunkat is – mutatott rá minapi előadásában Pletser Tamás.
 
A megújuló energia kenterbe veri az atomenergiát a növekedésben

A BP már 70 éve publikálja éves rendszerességgel a világ energiafelhasználásának adatait, így az általuk közzétett számokból sok érdekes összefüggés kiolvasható. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) egyik munkatársa, Michael S. Taylor arra volt kíváncsi, hogyan viszonyul egymáshoz az időjárásfüggő megújulók és az atomenergia növekedése történelmi időtávon, ezért a BP adataiból egy grafikont készített, amelyen a kiindulási pont az az év volt, amikor az adott technológia először volt képes előállítani 30 TWh villamos energiát. Ez az év az atomenergia esetében 1966, a modern megújulók esetében pedig 2000 volt.
 
Olyan rekord született a naperőművek miatt, amelynek nem lehet örülni

A naperőművek kapcsán születő rekordok többnyire a hazai kapacitás és a napenergia-termelés gyors bővüléséről szólnak, amelyek nem csak a klímacélok, de az ország energiafüggetlenedése szempontjából is pozitív fejlemények. Ez a növekedés ugyanakkor a napelemek ingadozó, bizonyos fokig kiszámíthatatlan termelése miatt növekvő kihívást is jelent az elosztóhálózatok és az egész villamosenergia-rendszer számára. Ezt jelzi, hogy március 13-án és 25-én rekord mértékű, 1000 MW-ot meghaladó leszabályozási igény keletkezett a rendszerben, vagyis - elsősorban a hazai naperőművek előre jelzettnél magasabb termelése miatt - ilyen mértékben kellett csökkenteni az egyéb források hozzájárulását az ellátáshoz a rendszeregyensúly és ellátásbiztonság fenntartása érdekében.
 
 
  NEMZETKÖZI
 
Top Solar Energy Trends To Look Out For in 2023 and Beyond

The new EIA numbers predict an increase in demand for renewable energy — but this increase is generating a lot of pushback.
 
Solar PV leads global new renewables additions in 2023 – IEA

Solar PV additions have seen significant increase over the past few years, while it is also leading the increase in new renewable capacity worldwide this year, according to the International Energy Agency’s latest report Renewable Energy Market Update June 2023.
 
Hungary cements position in solar gigawatt club

Hungary, one of Europe’s gigawatt-scale solar markets, is a hub of bustling activity. However, government policy shifts and grid constraints are casting a long shadow over growing demand for solar energy. pv magazine recently spoke with Ádám Szolnoki, the president of the Hungarian Photovoltaic Industry Association (MANAP), about the latest market developments.
 
Solar, wind covered Belgium’s entire electricity demand for the first time

Belgian grid operator Elia announced that solar and wind generation provided enough electricity to cover the country’s entire electricity demand for the first time this Monday.