2024. május 21.

MANAP hírlevél, 21. hét

 
 

Máris elfogyott az állami napelem-támogatás fele

Több, mint 10 ezer pályázat nyert pozitív elbírálást, 40 milliárd forint összértékben. A keret 75 milliárd forint.
Elolvasom
 
 
 
  MANAP a médiában

 
Így nullázhatod a villanyszámlát 2024-ben Magyarországon: döcög a rendszer, de nem lehetetlen

Az új elszámolási rendszer jelentősen visszafogta a lakosság napelemtelepítési kedvét, az iparági cégek azt látják, hogy minimális, szemmel gyakorlatilag nem is látható az új megrendelők száma - mondta a Pénzcentrumnak Szolnoki Ádám, pedig a napelempanelek ára például sokéves mélyponton van. A MANAP Iparági egyesület elnökét arról is kérdeztük, mi a helyzet a betáplálási stoppal, amely fokozatos feloldását még ősszel jelentették be: a szakember szerint a napelemstop az ország kb. 90 százalékán fel lett oldva, viszont szerinte nem fog teljesülni az az EU felé vállalt kötelezettség, hogy az év végéig teljesen el kell törölni a tiltást - évekbe telik, ameddig a villamoshálózat még lezárt része erre alkalmassá tehető. Beszélgettünk a Nyugaton fénykorukat élő, viszont itthon tiltott erkélynapelemekről is: bár ezek nem tartoznak a tevékenységi körükbe, de az elnök szerint edukációs hatásuk mindenképp értékelhető. Magyarországon viszont sok más országénál jóval szigorúbbak az előírások, így a szabályrendszer nem teszi lehetővé az erkélynapelemezést. Interjú.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD

 
Rengeteg „napelemes” család örülhet

Közel 19 ezer család kaphat vissza nem térítendő forrást a napelemek és energiatároló beszerzéséhez, felszereléséhez.
Elolvasom

 
Milliárdokról lehet szó: több száz vállalkozó várja a napelemes pénzét az államtól

Több száz vállalkozó hónapok óta vár arra, hogy az állam kifizesse a munkáját – erről panaszkodott egyikük az RTL Híradónak. Azt mondta, vissza nem térítendő, állami támogatásból telepítettek napelemet, hőszivattyút, vagy cseréltek ablakot, sokuk viszont csak az előleget kapta meg érte. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az ÉMI a panaszaikra türelmet kért. A Magyar Napelem Iparági Egyesület szerint rendszerszintű problémáról van szó.
Elolvasom

 
Vállalkozások százai várják, hogy az állam kifizesse a napelem-telepítéseket

A több hónapnyi csúszás ellenére a kifizetésben érintett minisztérium még egy kis türelmet kér, a Magyar Napelem Iparági Egyesület szerint rendszerszintű probléma áll fenn.
Elolvasom

 
Tájidegenek a napelemek? Már nem, itt a forradalmi megoldás!

Egy berlini napelemes vállalkozás agri-fotovoltaikus (Agri-PV) rendszereinek teherhordó acél alkatrészeit megújuló nyersanyagokkal, len- vagy farosttal helyettesíti.
Elolvasom

 
Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

A zöldenergia termelésére és tárolására ösztönző felhívás újabb szakaszába lépett, megtörténtek az első utalások. A legfrissebb adatok szerint már mintegy 11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.
Elolvasom

 
Kínai szakértők jelennek meg a magyar energiagazdaság számos pontján

A Kínával való együttműködés területeit és előnyeit is felsorolta a Híradónak adott nyilatkozatában Lantos Csaba energiaügyi miniszter. A kínai szakemberek besegítenek Magyarország zöldátállásába.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
Germany solar power output jumps to record highs

Solar farms produced over 60% of Germany's electricity for several hours a day over the past week as bright sunshine combined with new solar generation capacity helped accelerate the country's energy transition away from fossil fuels.
Read more

 
US government reinstates bifacial solar module tariffs

The Office of the President has turned its focus to solar panels, announcing the removal of the bifacial solar panel Section 301 tariff exclusion and addressing issues of stockpiling during trade cases, alongside promoting the nation’s manufacturing base.
Read more

 
Volcanic ash: The cheapest battery for solar energy storage

It's rarely great news when an area gets blanketed in volcanic ash – but University of Barcelona researchers have discovered it has a rare combination of useful properties, which make it remarkably useful as an energy storage medium.
Read more

 
Solar wafer prices decline, sparking concerns over producer survival prospects

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.
Read more