2023. május 30.

MANAP hírlevél, 21. hét

 
 
Fordulópont: idén az emberiség már többet költ napenergiára, mint olajtermelésre

A kedvező jelek mellett azonban elszomorító adatok is helyet kaptak a Nemzetközi Energiaügynökség legfrissebb jelentésében, így például szénbányák nyitására várhatóan sosem látott mértékben költ a világ idén.
Elolvasom
 
 
 
  BELFÖLD
 
Ahogy beindulhatna a napelemes boom, beindul a drágulás

Európának választania kell a szigorú átvilágítási ellenőrzések és a zöld energiával kapcsolatos ambíciói megvalósítása között, ha a tiszta energiaforrások létesítéséhez szükséges alapanyagok beszerzésekor emberi jogi elvekre is figyelemmel akar lenni. Mindez pedig a napelemgyártásnál kifejezetten nehéz, és jelentős többletköltségekkel járhat, ami az egész zöldenergiás átállást megnehezíti.
Elolvasom
 
Idén meglesz a fordulat az energiapiacon, de nekünk már késő

Idén várhatóan első ízben több pénzt fektetnek globálisan a napenergia termelésbe, mint a fosszilis tüzelőanyagok bányászatába. Nagy viszont a szén iránti kereslet is és nem tűnik valószínűnek a zeró kibocsátás elérése 2050-re, ha így haladnak a dolgok.
Elolvasom
 
Folytatódik a napelemboom – Kína előzi Amerikát

Kína belehúzott, még a tavalyinál is több napelemet telepít, a francia kormánynak pedig ki kell nyitnia a pénzeszsákot, ha el akarja érni a klímacélokat. Kína már eddig is élen járt a megújuló energiaforrások kiaknázásában, de most belehúz, és felpörgeti a napelemparkok telepítését, ugyanis erősen megugrott a tiszta energia iránti igény. A kereslet idén a tavalyi rekordot is meghaladhatja. A központi vezetés eltökéltségét jól mutatja, hogy az idén április végéig csaknem háromszor annyi kapacitást telepítettek, mint tavaly ilyenkor. Kína jó úton halad afelé, hogy idén több új napelemparkot állítson üzembe, mint az Egyesült Államok.
Elolvasom
 
Mennyit veszít 16 év alatt a napelemes rendszer a hatásfokából?

Szakértők egy csoportja az amerikai Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium (NREL) HOMER szoftverét használta fel hogy kiszámítsa, mennyit degradálódott két, 2003 óta működő két, tetőre telepített napelemes rendszer Németországban – számol be a PV Magazine. A kutatók a rendszerek energiatermelékenységére összpontosítottak.
 
Dánia áttörést ért el: hatalmas napelemes kapacitással büszkélkedik

Dánia elérte a 3,2 gigawatt napelemes telepített összkapacitást – számol be a PV Magazine. A Dán Energetikai Ügynökség adatai alapján a kapacitás 2023 első negyedévében 236 megawattal bővült az országban. A Dániában működő, közel 132 ezer napelemes rendszer teljes kapacitása jelenleg mintegy 3251 megawatt. Összehasonlításképp: hazánkban tavaly év végén a beépített napelemes kapacitás meghaladta a 4000 megawattot, érdemes azonban hozzátenni, hogy Dániával ellentétben Magyarországon elhanyagolható mértékben támaszkodunk szélenergiára. További problémát jelent, hogy a hazai hálózat elmaradottsága miatt a kormány gyakorlatilag napelemstopot vezetett be, emiatt az elmúlt hónapokban megtorpant a piac.
Elolvasom
 
Hernádi Zsolt: csodára van szükség, még soha nem voltunk ilyen helyzetben

A Corvinus egyetemen tartott nemrég előadást Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, a téma a dekarbonizáció és a zöld átállás, valamint az olajipar jövője volt. Mondanivalóját az energiaátmenet nehézségeire, a hatályban lévő EU-s dekarbonizációs célok elérésének akadályaira fókuszálva építette fel, a szakember négy blokkra szedve, négy tanulság és konklúzió mentén igyekezett választ adni arra a kérdésre, hogy „elég-e az”, amit most teszünk a dekarbonizációért, illetve arra a kérdésre, hogy 
Elolvasom
 
Egyre több megújuló energiát használunk – de fosszilist is

A tiszta energiába történő beruházások 2023-ban tovább növelik előnyüket a fosszilis tüzelőanyagokra fordított kiadásokkal szemben – közölte csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség – ezért a napenergia-projektek első ízben – várhatóan – meg fogják előzni az olajtermelésre fordított kiadásokat.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
Why car parks are the hottest space in solar power

There's more than just cars and empty spaces in this car park. Huge arrays of angled solar panels sit atop jet black steel supports, soaking up the sun and shading the vehicles beneath.
Read
 
Solar energy investment set to outstrip oil for the first time this year

Solar energy investments are set to outstrip investments in oil for the first time this year, a new report from the International Energy Agency said.
Read
 
Unprecedented numbers, size, market growth for China’s SNEC show

The world’s largest solar event has expanded to accommodate the remarkable growth of China’s PV industry, which remains unfazed by future oversupply and international competition. Analysts and market players say Chinese PV demand could reach 130 GW.
Read