2024. május 14.

MANAP hírlevél, 20. hét

 
 
 
Magyarországon a harmadik legnagyobb a világon a napenergia részaránya az áramtermelésben
 
A napenergia aránya az áramtermelésben Magyarországon harmadik legmagasabb a világon - írja Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium egy friss tanulmányra hivatkozva.
Elolvasom
 
 
 
  MANAP a médiában
 
 
Nagyot esett a háztartási napelemek népszerűsége

Az idei első negyedévben összesen 282 megawattal (MW) nőtt a hazai fotovoltaikus naperőművi kapacitás a saját célra termelő naperőműveket nem számítva, jócskán elmaradva a 2023 első három hónapjában látott, rekordnak számító 516 MW-os bővüléstől.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
 
A kormány kiemelt jelentőségűvé minősítette a bedőlt csornai napelemgyár felszámolását

Stratégiailag kiemelt jelentőségű eljárássá minősítette a bedőlt csornai napelemgyár felszámolását a kormány – írja a 24.hu a csütörtökön megjelent Magyar Közlöny alapján. Vagyis a kormány megítélése szerint a cég adósságainak rendezéséhez nemzetgazdasági érdek/kiemelt közérdek fűződik. A döntés péntektől hatályos.
Elolvasom
 
 
Óriási áttörés a tiszta, fenntartható, szinte korlátlan energia elérésében

A dél-franciaországi WEST fúziós reaktor, egy tokamak berendezés új világrekordot állított fel azzal, hogy hat percen keresztül folyamatosan 50 millió Celsius-fokos szuperforró plazmát hozott létre. Ez a mérföldkő egy lépéssel közelebb visz bennünket a tiszta, fenntartható, szinte korlátlan energiához.
Elolvasom
 
 
Az európai és a kínai cégeket is kellemetlenül érintheti, ha nem rendeződik a kereskedelmi vita

Kína és az Európai Unió több geopolitikai kérdéshez eltérően viszonyult az elmúlt években, azonban a vita középpontjában gazdasági-kereskedelmi kérdések állnak, főleg az elektromos autók. Egy vámháború mindkét fél vállalatainak kellemetlen lenne.
Elolvasom
 
 
Új vámokat jelenthet be az USA a kínai elektromos autókra, akkumulátorokra, és napelemekre

Joe Biden kormányzata a következő héten tervezi bejelenteni az új, főként az elektromos járművekre, akkumulátorokra és napelemekre összpontosító vámokat Kínával szemben - írta meg forrásokra hivatkozva a Bloomberg.
Elolvasom
 
 
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.
Elolvasom
 
 
Tizenöt évvel ezelőtt álmodozók azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a nap hőjét felhasználó erőművük azonos költségen termeljen áramot a szénerőművekkel

Az akkumulátorok legkülönbözőbb fajtái a mobiltelefonokba és a laptopokba való kicsiktől, az autókban használt nagyobbakon át a zöldenergiát termelő létesítmények ipari méretű áramtároló eszközeiig kulcsszerepet fognak játszani a klímacélok elérésében – írta a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) az ezzel kapcsolatos jó hírekről beszámoló tanulmányában, amelyről a Popular Science magazin számolt be.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
 
A SKEPTIC’S TAKE ON BEAMING POWER TO EARTH FROM SPACE - Why we shouldn’t try to stick solar plants where the sun always shines

The accelerating buildout of solar farms on Earth is already hitting speed bumps, including public pushback against the large tracts of land required and a ballooning backlog of requests for new transmission lines and grid connections.
Read more
 
 
How Significant Is The Global Solar Energy Boom? (Original Graphs)

RenewEconomy is a well-established Australian website focusing on green energy. Last week, they published an article by Andrew Blakers based around the claim that “New solar capacity is being installed faster than anything else in history.”
Read more
 
 
Chart: Renewables generated a record 30% of global electricity in 2023

Solar and wind are cleaning up the global power grid — so much so that research firm Ember says global power sector emissions may have peaked last year.
Read more
 
 
Balcony solar panel systems gain popularity for their portable convenience — here's how they work

A new type of solar panel system is gaining popularity in Germany, and you won't find it on a roof. Plug-in solar balconies are providing a cheaper and cleaner energy source that's also portable. According to Interesting Engineering, over 50,000 units were sold in the first quarter of 2024 alone, and more than 400,000 systems have been installed so far.
Read more