2023. május 22.

MANAP hírlevél, 20. hét

 
Ősszel eldördül a napelemes startpisztoly
Ősztől, azaz a betáplálási korlátozás feloldására vonatkozó döntést követően hatalmas hajsza várható a véges számú hálózati helyekért. Hosszú távon kulcsfontosságú tényezővé válhat, hogy ki hozza meg gyorsabban a döntést a napelemes fejlesztés megvalósításáról, és aki nem lép időben, könnyen lehet, hogy le is marad a lehetőségről. Kovács Gergőt, a Solar Express operatív igazgatóját a jelenlegi lakossági és vállalati szemléletről, a megtérülési időről és arról kérdeztük, hogyan válik a napelemes rendszer pénzügyi termékké?
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
Rezsivédelem: sokba kerül az államnak a napelemek tiltása
Éppen akkor állított akadályokat a kormány a napelemes rendszerek terjedése elé, amikor történelmi magasságokba emelkedett a villamos energia ára. Ebben a helyzetben jelentősen megnőtt az áramimport, miközben csökkent a hazai termelés, és ez rendkívüli pluszkiadást okoz az egyébként is gondban lévő költségvetésnek. Bár a napelemstopot elvileg az idén feloldják, a napenergia-ágazatban továbbra is óriási a bizonytalanság, már több ezer munkavállalót elbocsátottak.
Elolvasom
 
Ukrán-magyar vezetékgond - Megszólalt az Energiaügyi Minisztérium
Kiderült, hogyan oldható fel az ellentmondás, hogy bár ukrán infrastruktúrát érnek orosz támadások, mégis a magyar oldalon volt gond.
Elolvasom
 
Hozzá kell szokniuk a kiszámíthatatlan rezsiszámlákhoz a magyar cégeknek
Előre fizetés, hónapról-hónapra változó ár, rövidebb szerződések – teljesen mást kapnak gáz- és áramszolgáltatóiktól a magyar vállalkozások ma, mint akár egy évvel ezelőtt. A piac pillanatok alatt alakult át, és jó esély van rá, hogy már nem is tér vissza a korábbi állapotába. Az energiabeszerzés a perifériáról a stratégiai kérdések közé került a magyar vállalatoknál, és ez a folyamat a jövőben tovább erősödhet.
Elolvasom
 
Koncz Zsófia: 160 milliárd forinttal támogatja a kormány a villamosenergia-hálózat fejlesztését
A kormány több mint 160 milliárd forinttal támogatja a villamosenergia-hálózat fejlesztését, rugalmasabbá tételét - jelentette ki az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Szegeden.
Elolvasom
 
Fű alatt kivezették a napelemstopot? Megszólalt a minisztérium, erre készüljön, aki nullázná a rezsit
Most akkor feloldották a napelemstopot? - tette fel a kérdést a Pénzcentrum olvasója, aki szerint a leadott igénylésre pozitív választ adnak a szolgáltatók, és már a mérőóra cseréjéig is el lehet vinni az ügyet. A szakértők szerint a történet nem ilyen egyszerű, a korlátozás még mindig érvényben van, viszont ettől még a rendszereket ki lehet építeni - és ha egyszer feloldják a korlátozást, akkor be is lehet csatlakozni. Épp ezért a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség azt javasolja, hogy aki még bele akar kerülni a szaldós elszámolásba, az gondolkodjon előre, mert erre a tilalom feloldása után csak pár hónapig lesz lehetőség.
Elolvasom
 
Napelemek ügyében vétózott Joe Biden
Megvétózta az amerikai elnök azt a kongresszusi határozatot, amely a Kínából importált napelemekre vonatkozó vám alkalmazására kötelezné a kormányt.
Elolvasom
 
Rengeteg áramot és gázt spóroltunk meg a fűtési szezonban
A földgázfogyasztás az október közepétől április közepéig tartó időszakban az eggyel korábbi fűtési szezonhoz képest 24,5 százalékkal, a felhasznált villamos energia mennyisége 7,5 százalékkal csökkent Magyarországon; gázból ez hozzávetőleg 2 milliárd köbméteres, áramból 1900 gigawattórás megtakarítást jelent - tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
How robots could dramatically speed up solar farm construction
A number of companies are now using automation and AI to expedite utility-scale solar installations, ease labor shortages and protect workers from unsafe conditions.
Read
 
Solar Energy Market to Reach $300.3 Billion, Globally, by 2032 at 12.3% CAGR: Allied Market Research
The global solar energy market is driven by factors such as increasing global emphasis on renewable energy, declined costs of solar technology, and advancements in solar energy solutions.
Read
 
Falling wafer prices continue to make headway for downstream prices
In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.
Read
 
New model to assess levelized cost of hydrogen in PV-powered electrolysis
Scientists in Singapore have developed a methodology to calculate the levelized cost of hydrogen in green hydrogen facilities powered by photovoltaics, emphasizing the need for a levelized cost of storage (LCOH) below $10/kg to enable green hydrogen to compete with gray, blue, and orange hydrogen in the current technology landscape.
Read