2024. január 08.

MANAP hírlevél, 2. hét

 
 
Megváltoztatták az új lakossági napelemes pályázat szabályait
 
Jórészt a beérkezett észrevételek alapozták meg a kiírás első módosításában érvényesített pontosításokat, változtatásokat.Több, túlnyomórészt technikai jellegű módosítást vezettek át a modern napelemes rendszerek telepítését támogató program kiírásán az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint.
 
 
  BELFÖLD

 
Belenyúlt az új lakossági napelemes pályázat szabályaiba a kormány

Több, túlnyomórészt technikai jellegű módosítást vezettek át a modern napelemes rendszerek telepítését támogató program kiírásán. Ezek között szerepel, hogy a várható megtérülési időhöz igazodva egységesen tíz év lesz a rendszer-, termék- és kivitelezői garanciák teljes időtartama.

 
Csak Magyarországon és Szlovéniában csökkent a megújulók aránya tíz év alatt az EU-ban

Az energiafogyasztás 23 százalékát fedezték megújulókból az Európai Unióban 2022-ben, ami 6,4 százalékpontos növekedés 2013-hoz képest. Az uniós cél a legalább 42,5 százalékos arány elérése 2030-ra.

 
Évente 15 millió euróval támogatja a napelemes rendszerek létesítését Bécs

Idéntől évi 15 millió euróra bővítette a napelem-támogatási keretét az osztrák főváros. Ráadásul úgy dolgozták át a szabályokat, hogy mindenki találjon megfelelő támogatást, aki napelemek telepítésén gondolkodik. A cél, hogy 2030-ra a bécsi háztartások egynegyede napenergiát használjon.

 
Zöldebb lesz egy város, ha ingyenes a közösségi közlekedése?

A tatai önkormányzatban novemberben megszavazták, hogy 2024-től legyen ingyenes a helyi közösségi közlekedés (azaz minden városon belüli buszjárat) a város lakóinak. Úgy számoltak, hogy a tatai lakosok évente összesen 30-35 millió forintot fizetnek a Volánbusznak a helyi utazásokért, és ezt az összeget a város ezentúl átvállalja. A polgármester akkor a megyei lapnak azt mondta, ezzel szeretnék rávenni a városban közlekedőket, hogy az autóból szálljanak át a buszokra.

 
Nem ösztönzi a rugalmas termelést és fogyasztást, valamint rontja a napelemek megtérülését a nemsokára életbe lépő bruttó elszámolás

2024 elején kivezetésre kerül a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) szaldóelszámolási rendszere, és felváltja az ún. bruttó elszámolás. Az átállás remek lehetőséget kínált (volna) arra, hogy egy korszerű elszámolási rendszer kerüljön bevezetésre idehaza, amely figyelembe veszi a villamos energia valódi értékét, a hálózathasználat költségeit, és így ösztönzi a fogyasztó oldali válaszadást.

 
Tovább korszerűsítik a villamos energia hálózatot

Már idén is számos helyen valósultak meg korszerűsítések a magyarországi villamos energia hálózaton. Jövőre azonban tömegessé válnak az ellátásbiztonságot új alállomások építésével, a meglévők felújításával, bővítésével, távvezetéki fejlesztésekkel megerősítő beruházások.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
Australian homes three times more likely to have solar panels than a pool as energy prices surge

Quarterly installations of new solar panels reached a record at the end of 2023, with Australian households more than three times as likely to have a photovoltaic system as a back yard swimming pool.

 
Saudi Arabia has an unlikely solar star

Sitting atop a fifth of the world’s oil reserves, Saudi Arabia doesn’t spring to mind when you think about renewables. Muhammad bin Salman, its crown prince and de facto ruler, would like this to change. He wants half of Saudi electricity to come from wind and solar farms by 2030. Two-thirds of that capacity, or around 40 gigawatts (gw) will, if Prince Muhammad gets his wish (as he tends to do), be courtesy of one firm: acwa Power.
Read

 
Portugal's renewable energy production hit new record in 2023

LISBON, Jan 2 (Reuters) - Renewable power sources supplied 61% of Portugal's electricity in 2023, up from 49% a year earlier, hitting a new record thanks to periods of heavy rains, strong winds and good doses of sunshine, grid operator REN said on Tuesday.

 
SPIE presents transparent spectral converter to enhance solar cell performance

The proposed converter is also aimed at acting as a protective layer for solar cells. It relies on a glass-ceramic material that can reportedly absorb UV photons from solar radiation and re-emit them as visible light.