2024. május 06.

MANAP hírlevél, 19. hét

 
 
 
Újabb csúcsot döntöttek Magyarországon a naperőművek
 
Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.
Elolvasom
 

  
  BELFÖLD
 
Új szuperaksit mutatott be a nálunk gyárat építő cég

Minden korábbinál gyorsabb töltést ígér az elektromos autóknál a CATL új szuperaksija. A kínai cég legújabb akkumulátora mindössze 10 perc töltéssel elegendő energiát biztosíthat 600 kilométer megtételéhez.
 
 
Órákig 3000 MW felett termeltek a magyar napelemek

Ami tegnap délelőtt 11 órakor következett be, az ma fél órával korábban: a magyarországi villamos energia rendszerben a lejelentett termelési adatok alapján átlépte a 3000 megawattot (MW) a napelemes áramtermelők termelési kapacitása.
 
 
Az EP jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, melynek célja az, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósulhasson az ipar szén-dioxid-mentessége – közölte az uniós parlament csütörtökön.
 
 
Itt a megoldás? Tiszta energia a föld mélyéről

Két kutató egész véletlenül fedezett fel egy óriási földalatti hidrogén-lelőhelyet a kelet-franciaországi Lotaringiában (Lorraine). Ha számításaik helyesek, ez a világ legnagyobb készlete.
 
 
Mi is lemásolhatnánk Európa rezsimennyországát: nevetségesen olcsó az áram, télen is filléres a fűtés

Magyarországon 150 éves hagyománya van a geotermikus energia felhasználásának, de az utóbbi évtizedekben elszaladt mellettünk a világ. Holott hazánkban számos lehetőség lenne a geotermikus energia fűtési felhasználására, csökkentve ezzel a gázfelhasználást. 
 
 
A finnek akkora energiatárolót építenek, ami egy egész éven át képes ellátni egy várost

A Vantaa Energy, a Vantaa és Helsinki városok közös tulajdonában lévő energiaszolgáltató a világ legnagyobb szezonális hőtároló rendszerének megépítését tervezi. A több mint 1 millió köbméteres föld alatti hőtároló rendszer teljes kapacitása egy kisebb finn város éves fűtési igényének felel majd meg.
 
A német gazdák többsége szívesen telepítene napelemeket a földjére

A német Fraunhofer Intézet által végzett felmérés szerint az ország mezőgazdasági termelőinek 72,4%-a nyitott arra, hogy agrofotovoltaikus, azaz a mezőgazdaságot a napenergia-termeléssel ötvöző projektet valósítson meg a gazdaságában. A kutatók e választás mögött álló fő tényezők között a kiegészítő bevételi forrás lehetőségét és a technológia vélt hasznosságát jelölték meg.
 
  NEMZETKÖZI
 
 
Germany records 50 hours of negative electricity prices for April

Average retail prices fell to €6.24 ($6.70)/kWh on the German electricity spot market in April, largely due to renewables covering about 70% of the network load.
 
Scientists make breakthrough while investigating potential of solar panels: 'We figured some other ways to capture more solar energy

Making solar panels that are less burdensome to install could increase their adoption worldwide.
 
Renewable energies cover 56% of Germany's Q1 electricity consumption

Renewable energies covered around 56% of electricity consumption in Germany in the first quarter of 2024.
 
 
SpaceX’s Starship could help beam solar power from space, says startup

If successful, the space-based solar farm will offer electricity to all areas on Earth at any time.