2023. május 15.

MANAP hírlevél, 19. hét

 
 
Óriási naperőmű kezdi meg a termelést rövidesen Kiskunhalas mellett
Magyarország egyik legnagyobb naperőműparkja kezdheti meg nyáron a termelést Kiskunhalas mellett, miután rövidesen befejeződnek a napelemparkhoz csatlakozó alállomás és a kapcsolódó infrastruktúra kivitelezési munkálatai – derült ki a projekt közleményéből. A 48 MW teljesítményű napelempark éves szinten mintegy 30 ezer háztartás ellátáshoz szükséges villamos energiát lesz képes előállítani átadását követően, nagyban hozzájárulva a fosszilis import energiahordozók kiváltásához és a fenntarthatósági fordulathoz Magyarországon.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
Kiemelt beruházássá minősít 23 naperőművet a kormány a szegény családok támogatásához
Kiemelt beruházássá tervez minősíteni a kormány 23 hátrányos helyzetű kistelepülési naperőművi beruházást egy olyan új rendelettel, amelynek társadalmi egyeztetése a minap bukkant fel a kormány oldalán.
Elolvasom

Napelemes pályázatok: komoly könnyítésről döntött a kormány, de sokakat ez már nem vigasztal
Április végén könnyített a kormányzat a napelemes pályázatok lebonyolításán: júliustól jelentősen egyszerűsödik a projektek adminisztrációja és elszámolása, de az érintettek szerint elkéstek vele, és más fontos kérdéseket is tisztázni kellene. Azok persze örülhetnek, akik a lassú elbírálás okozta csúszás, a mostani változásokig nehézkes adminisztráció, az emelkedő költségek és a majdani elszámolással és a rendszerek hálózati visszatáplálásával kapcsolatos bizonytalanságok ellenére mégis kitartottak. Van olyan cég, ahol három pályázóból csak ketten maradtak.

Mobilinternet napelemről: ma még nem nagyon megy
Magyarország egyik legnagyobb mobilhálózatot üzemeltető cége, a Yettel infrastruktúráját fenntartó és fejlesztő Cetin Zrt. 2023-ban 5,56 gigawattórával (GWh), azaz több mint 2200 átlagos magyar háztartás éves fogyasztásával fogja csökkenteni az energiaszükségletét. Ez óriási mennyiség, de egyáltalán nem azt jelenti, hogy a cég energiafelhasználása csökkenni fog.

5,6 milliárd forintból épült hidrogén-előállító üzem Kardoskúton
Új korszak kezdődik a magyar energia- és hidrogéngazdaság történetében és fejlesztésében, „új világot teremtettünk” – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Békés vármegyei Kardoskúton, ahol átadták Magyarország első hidrogén-előállító üzemét.

Elképesztő, ami a napelempiacon történik, érdemes most napelemet venni?
Padlón van a napelemek magyarországi értékesítése, ami nem meglepő, hiszen átmenetileg nem lehet velük a hálózatra csatlakozni. A kivitelezők egyelőre köszönik, jól vannak a rengeteg tavalyi megrendelésnek köszönhetően. De mi lesz, ha ezek is elfogynak? A piaci helyzetről szakértőket kérdeztünk, és annak is utánajártunk, érdemes-e most háztartási méretű napelemrendszer vásárlásába belevágni.
 
 
  NEMZETKÖZI
 
Yes, You Can Make Your Own Solar Panels
Dream of powering devices around your home with solar power? You can build those panels yourself, if you're up to the challenge.
 
Storing renewables with compressed CO2, combined heating and power unit
A Chinese research group has combined compressed CO2 with combined heating and power (CHP) units for renewable energy storage. The system has achieved a total exergy efficiency of 35.96% and an energy storage density of 1.54 kWh/m3.
 
PV manufacturing capacity hit 600 GW in 2022
The new edition of the International Technology Roadmap for Photovoltaic (ITRPV), published this week, finds that 295 GW of PV modules was shipped in 2022, and that prices for silicon PV modules fell by 7% over the year. The report finds that price premiums for n-type modules are now marginal, and the technology grew to represent 15% of the market, and is expected to keep growing over the coming decade.