2024. április 29.

MANAP hírlevél, 18. hét

 
 
 
Állami mankó nélkül beszakadhat a napelemes piac

Az Energiaügyi Minisztérium hétfői adatai szerint fokozott érdeklődés van a most futó Napenergia Plusz Program iránt. Persze mindez nem véletlen, pályázati támogatások nélkül a lakossági piacon óriási fordulat jöhet.
Elolvasom
  
 
  MANAP A MÉDIÁBAN
 
 
Levelet kapott Lantos Csaba napelemügyben

A lakossági napelemes pályázatokban működő jelenlegi finanszírozási modellel kapcsolatban fogalmazta meg aggályait Szolnoki Balázs Ádám, a MANAP iparági egyesület elnöke az energiaügyi miniszternek írt levelében. A szervezet egyenesen úgy véli: ez a pályázati kifizetési modell tönkreteszi a magyar napelemes kisvállalkozásokat.
Elolvasom
  
 
  BELFÖLD
 
 
Ugyanarról a címről küldték a nyertes és a vesztes árajánlatot is – súlyos visszaéléseket tártak fel a napelempályázatoknál

Az Integritás Hatóság 22 esetben azonosított összehangolt árajánlatnyújtást. Bár a társaságokat nem nevezete meg a hatóság, azt írták, bizonyos cégek telephelye egymással szomszédos területen található.
Elolvasom
 
 
Világszerte kulcsszerephez jut a megújuló energia

Jelenleg időjárástól függően hét ország termeli villamos energiájának száz százalékát megújuló energiából – ebből kettő Európában. A szélerőművi kapacitások mellett hangsúlyos szerepe van a nap és a vízenergiának is. A tárolás leghatékonyabb módját ma a szivattyús erőművek jelentik.
Elolvasom
 
 
Ha tavasz, akkor napelem-telepítés

A napelem- és hőszivattyú-telepítés a tavaszi időszakban nem csupán egy praktikus döntés az energiahatékony otthonért, hanem egy olyan lehetőség, amivel pénzt is megtakaríthatunk és környezetünknek is jót tesz. Hogyan változtathatja meg az életünket és a környezetünket ez a dinamikus duó, és miért érdemes most cselekednünk?
Elolvasom
 
 
Mit nekik energiaár-emelkedés: brutális, hogy mennyi magyar fűt még fával

A népszámlálási adatokból úgy tűnik, hogy olyan elavult fűtési rendszerek vannak Magyarországon, hogy az energiaárak a háztartások harmadát nem is feltétlenül kellene, hogy érdekeljék: a magyar háztartások harmada ugyanis – részben vagy teljesen – még mindig fával fűt.
Elolvasom
 
 
Bejelentették: közel ötven projekt nyert a nagy ipari energiatároló pályázaton

Élénk érdeklődést hozott a februárban indult 62 milliárd forintos keretösszegű ipari energiatároló pályázat, amelyben a napokban születtek meg a támogatói döntések, és ezek alapján közel félszáz projekt nyert, amelyek "együttesen lefedik a kiírásban megcélzott 440 megawatt kapacitást" – jelentette be csütörtök reggeli közleményében az Energiaügyi Minisztérium.
Elolvasom
 
 
Németországban van már 400 ezer, Magyarország nem támogatja – mi az?

Csak 2024 első negyedévében 50 ezer olyan napelemet vásároltak a németek, amit erkélyre lehet felszerelni. A mérnökök szerint a megoldással csak jól járni lehet.
Elolvasom
 
 
Már több mint ötezer nyertese a Napenergia Plusz programban

A tárca a Facebookon közzétett bejegyzésben kiemelte: a kormány hetvenötmilliárd forinttal támogatja a családokat a zöldenergia termelésében és tárolásában. A Napenergia Plusz programban egy ingatlanra akár ötmillió forint nyerhető el modern napelemes rendszerek telepítéséhez.
Elolvasom
  
 
  NEMZETKÖZI
 
 
IEA calls for sixfold expansion of global energy storage capacity

The International Energy Agency (IEA) has issued its first report on the importance of battery energy storage technology in the energy transition. It has found that tripling renewable energy capacity by 2030 would require 1,500 GW of battery storage.
Read
 
 
Key Solar Panel Ingredient Is Made in the U.S.A. Again

REC Silicon says it will soon start shipping polysilicon, which has come mostly from China, reviving a Washington State factory that shut down in 2019.
Read
 
 
Renewable energies cover 56% of Germany's Q1 electricity consumption

Renewable energies covered around 56% of electricity consumption in Germany in the first quarter of 2024.