2023. május 08.

MANAP hírlevél, 18. hét

 
 
 
Kertes házban élők figyelem! Szeptembertől véget érhet a napelemstop
Lantos Csaba energiaügyi miniszter az InfoRádió-ban jelentette be, hogy szeptemberben fogják felülvizsgálni a tavaly bevezetett napelem-csatlakozási stopot.
Elolvasom
 
 
 
 
  
  BELFÖLD
 
Lassan és késve, de elindul a napelemes betápláláshoz szükséges fejlesztés Magyarországon
Az Energiaügyi Minisztérium kiírt egy pályázatot, amellyel azt szeretné elérni, hogy két év múlva a jelenleginek a kétszeresére növekedjen a villamosenergia hálózat tárolókapacitása.
Elolvasom
 
Lantos Csaba: szeptembertől vizsgáljuk felül a napelem-csatlakozási stopot
Energiaellátás szempontjából ez az év már rendben van, és 2024-re is mindent megtettünk, hogy biztonságos ellátást tudjunk mind a lakosságnak, mind a vállalatoknak nyújtani – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. A tárcavezető beszélt a rezsicsökkentés jövőjéről, az energiadiverzifikáció állásáról, a szélkerékerdő veszélyéről és a napelemes szaldóelszámolás változásáról is.
 
Egyszerűbben kaphatják meg a pénzt az ingyen napelemre pályázók
A kormány elszámolási és beszámolási egyszerűsítést jelentett be a vissza nem térítendő napelemes pályázathoz.
 
Mégis áldás lehet a sivatagi napelem a Földnek
Néhány évvel ezelőtt egy Miskolcon bázist kiépített, német-francia hátterű napelemes rendszertelepítő cégnél tölthettem el néhány órát, újságíróként. Nagyon nyitottak voltak, mindenre rákérdezhettem, mindenre válaszoltak. Így derült ki például az, hogy a legtöbb megrendelésük akkoriban Észak-Afrika, illetve a Mediterráneum Európán kívüli részéről érkezett. A cég az ipari méretű napelemes rendszerek telepítésének operátoraként szerződött a leggyakrabban, tehát az volt a feladatuk, hogy egy-egy projektet az irányításuk alatt álló szerelő csapatokkal a puszta földtől a rendszer bekapcsolásáig megépítsenek.
 
Nyersanyagpiaci hullámvasút: szuperciklus, energiaátmenettel fűszerezve
A nyersanyagárak alakulását hosszú távon az energiaátmenet határozhatja meg. Ugyanakkor a „zöldülés” folyamatában rejlő bizonytalanságok az árupiacokra jellemző adottságokkal karöltve extrém mozgásokat eredményezhetnek. Így nem érdemes olyan leegyszerűsítő világképpel nekifutni ennek az időszaknak, hogy a fosszilis energiahordozók mindig rosszul teljesítenek majd, míg az akkumulátor-fémek vagy a réz bármikor jó befektetési célpontok lesznek.
 
Csapdák sora tartja fogva a magyar energiarendszert, nem úgy tűnik, hogy könnyen lehet szabadulni belőlük
A hazai energiarendszer több területen komoly kényszer-és csapdahelyzetbe jutott, részben a körülmények szerencsétlen együttállása, részben az elmúlt évtizedek nem túl sikeres külügy és energia politikája miatt. Ez utóbbi nem kizárólag az elmúlt 13 év sara, hanem a végig nem gondolt korábbi cselekedetek és a sajátos hazai politikai kultúra eredménye is.
 
  
  NEMZETKÖZI
 
Rock-based thermal energy storage production moves into gigawatt scale
Israeli company Brenmiller is set to launch a 4 GW to 5 GW production line for its thermal energy storage systems, which use crushed rocks to retain heat that can be released as steam, hot water, or hot air.
 
Boom in prosumers could cause ‘death spiral’ in energy markets, but it doesn’t have to
An increase in strategic, self-generating renewable energy ‘prosumers’ in the energy market has the potential to lead to ‘death spirals’ for utilities, according to research from the Tokyo University of Science.
 
Germany aims to revive its solar power industry which was booming a decade ago
"Europe wants to make solar power its biggest energy source by the end of this decade, and that will mean tripling the amount of energy generated by solar in just seven years. Right now, the majority of solar panels are made in China. As NPR's Rob Schmitz reports, politicians and clean energy businesses in Europe are hoping to change that."