2024. április 22.

MANAP hírlevél, 17. hét

 
Tönkreteszi a magyar napelemes kisvállalkozásokat a pályázatok kifizetési modellje
 
Nyílt levél az Energiaügyi Miniszterhez

Tisztelt Lantos Csaba Miniszter Úr!

A magyar napenergia-szektor meghatározó szövetsége, a MANAP elnökeként írok Önnek, hogy kifejezzem aggályainkat a lakossági napelemes pályázatokban működő jelenlegi finanszírozási modellel kapcsolatban.
Elolvasom a teljes levelet
 
 
  MANAP A MÉDIÁBAN

 
A kormány tönkreteszi a napelemes kisvállalkozókat

A kabinet láthatóan fizetési nehézségekkel küzd, bár ezt így ki nem lehetne mondania egy kormánypártinak nyilvánosan. A legfrissebb adatok szerint a kórházak adóssága havi 20 milliárd forinttal nő, miközben egyáltalán nem nevezhető pazarnak az egészségügyi ellátás. Nemrégiben pedig a tanuszoda kivitelezők jelezték, hogy Lázár János minisztériuma nem fizet. Most a napelemes kisvállalkozók küldtek nyílt levelet az energiaügyi miniszternek.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
 
Bajban az európai napelemgyártók, van, amelyik már Amerikába települ át

Az európai uniós országok több támogatást adnak majd napelemgyártóiknak, de nem lépnek fel keményebben az olcsóbb kínai importtal szemben – ez derült ki egy hétfői döntésből. Egyes gyártóknak a segítség túl későn jön, ők már Amerikába települnek.
Elolvasom

 
Kiemelt támogatást kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.
Elolvasom

 
Nagy bejelentést tett az Energiaügyi Minisztérium: dupláznak

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található. A rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása.
Elolvasom

 
A napenergia-termelés előretör a fővárosban

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
Elolvasom

 
Új lakossági napelemes pályázatot lengetett be Lantos Csaba!

Még az idén pályázatot ír ki a kormány azok számára, akik korábban az éves szaldó elszámolási rendszerben telepítettek háztartási méretű kiserőművet (napelemet), ám idéntől kezdve elkezdenek kipörögni a tízéves szaldós időszakból, hogy ők is fel tudjanak szerelni energiatárolót, és így hatékonyabban használhatják fel az általuk megtermelt áramot – jelentette be a Mandinernek adott interjúban Lantos Csaba.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
Is China Ready to Put Solar Panels Out at Sea?

China is increasingly seeking to put solar panels on the seas off its coastline, with some state-run companies experimenting as far offshore as 30 kilometers.
Read

 
This solar-building robot is designed to solve one of the industry's biggest problems

Three years ago, robotics engineer Banks Hunter drove deep into the Mojave Desert to see a solar farm under construction. Cardboard boxes with around 2 million solar panels were scattered over tens of thousands of acres. The boxes sat next to steel beams that had been hammered into the ground in a grid. Hundreds of people were walking up and down the rows removing the panels and screwing them into the steel mounting equipment, over and over. The whole process would take six months.
Read

 
Europe’s negative price trend could continue until summer

AleaSoft and SolarPower Europe inform pv magazine that negative energy prices in Europe are related to the pandemic, low demand, insufficient storage solutions, and inadequate energy planning. They say this situation will likely continue into the summer.
Read