2023. május 02.

MANAP hírlevél, 17. hét


A zöld hidrogén oldhatja meg a megújuló energia legnagyobb gondjait
Többek között a zöld hidrogén és az elektrifikáció került fókuszba a Sustainable Tech konferencia délutáni részében, a Magyar Földgáztároló Zrt. képviselője bemutatta a magyarországi hidrogéntechnológiai projekt eddigi tapasztalatait, de egy kerekasztal-beszélgetés során arról is szó volt, hogy melyek a legnagyobb akadályok a zöld hidrogén elterjedésében, és amikor ezek megoldásra kerülnek, akkor az milyen előnyökkel csapódik majd le a villamosenergia-rendszerben.
Elolvasom
 
 
 
  BELFÖLD
 
Kijött a döntés: tényleg radikálisan belenyúltak a napelemes pályázatba
A Portfolio minapi értesülésével összhangban radikális egyszerűsítések történtek a lakossági napelemes pályázat elszámolási szabályaiban, hiszen 3-5 helyett már csak 1 mérföldkő lesz a projektben, illetve a számla alapú elszámolás helyett egy újfajta, egyszerűbb pénzügyi elszámolásra tér át a kiíró. Mindez jelentős adminisztrációs egyszerűsítést jelent a pályázóknak, illetve a kivitelezők számára is vannak kedvező változások, amelyek így együtt azt segítik elő, hogy a tervezett projektek tényleg meg is valósuljanak.
Elolvasom
 
Stikában küldte el a kormány Brüsszelbe, mire költené az energiaátmenetre szánt pénzeket
Társadalmi konzultáció nélkül készítette el és küldte meg Brüsszelnek a kormány azt a projektlistát, amit összesen 3675 milliárd forintnyi, az energiaátmenetre szánt uniós forrásból és hitelből finanszírozna. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint fennáll a veszélye, hogy a fosszilisfüggést erősítik.
Elolvasom
 
Még télen is csökkent a szén iránti kereslet Európában
A megújuló energiaforrások első ízben előzik meg a fosszilis tüzelőanyagokat a villamosenergia-termelésben.
Elolvasom
 
Az Agrárminisztérium meghosszabbította a tanyák fejlesztésére kiírt pályázatot
Az Agrárminisztérium (AM) a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, "Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései" című, rendkívül sikeres pályázati felhívását ismét meghosszabbította, így a támogatási kérelmek benyújtására 2023. október 1-ig van lehetőség - közölte Nagy István agárminiszter a tárca szerdai közleménye szerint.
Elolvasom
 
Az E.ON már rákészült a napelem-csatlakoztatási boomra
Igen hasznos innovációt vetett be 19 dunántúli és budapesti körzetben a feszültségingadozás ellen az áramszolgáltató, amely közben egy 74 milliárd forintos fejlesztésen dolgozik.
Elolvasom
 
A lengyelek is lelőtték a napelemeket a hálózatról, de csak egy napra
Az áramellátás biztonságát fenyegető veszélyekre hivatkozva lekapcsolta a napelemes rendszereket a hálózatról vasárnap a lengyel rendszerirányító. Korábban ilyenre nem volt példa az országban.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
PV Price Watch: polysilicon falls to a low of US$24.25/kg
According to the latest report by Shanghai Metal Market (SMM) on april 26th, the prices of 160µm-130µm silicon wafers have dropped across the board, with the steepest decline reaching 0.15%.
Read
 
In the gentle shade of solar panels, desert restoration gets an unexpected leg up
Delicate biocrusts are used to restore drylands; instead of cultivating them in high-tech greenhouses, researchers are growing them under solar farms.
Read
 
Germany’s first photovoltaic cycling path goes online
Badenova has installed 912 glass-glass PV modules along a cycling path in the city of Freiburg, Germany, as part of a new pilot project.
Read
 
Could the space above interstate highway rights-of-way provide solar energy?
Highways take up an enormous amount of land area. States, including Massachusetts, will need an enormous amount of land if they’re going to rely on solar power for a sizable chunk of their power needs in the future.
Read