2024. április 15.

MANAP hírlevél, 16. hét

 
 
 
A kormány újabb intézkedést lengetett be, készülhetnek a napelemesek
 
A Napenergia Plusz Program mellett újabb célzott támogatási programokon dolgozik a kormány, továbbá vizsgálják a legalább egy szivattyús energiatározó megépítésének lehetőségét is – mondta el az Economxnak adott interjúban az Energiaügyi Minisztérium államtitkára.
Elolvasom
  
 
 
  SZABÁLYOZÓI
 
 
Elérhető a betáplálási irányú csatlakozásokról szóló MEKH-adatbázis

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatbázisa a közcélú villamos energia hálózatba történő betáplálást célzó termelőegységek telepítését tervező ipari beruházók számára nyújt tájékoztatást szabad, betáplálási irányú csatlakozási pontokról.
Elolvasom
 
  
  BELFÖLD
 
 
A katalizátorként működő technológia: itt az ideje felkészülni valami egészen másra

Véleményvezérek stratégiái és kilátásai, a fenntarthatóság és a költségmegtakarítás kapcsolata, hálózatmodernizáció, egy új energiatérkép létrejötte, a nettó zéró pálya alakulása, AI a fenntarthatóság szolgálatában és a technológia, mint katalizátor - csupán néhány azokból a kulcsfontosságú témákból, amelyek nem maradhattak ki a Schneider Electric Innovation Summit 2024 konferencia programjából.
 
 
Magyarország energiafüggősége 64 százalékos

Magyarország energiafüggősége 64 százalékos, ezért fogalmazta meg a kormány az energiaszuverenitás központi gondolatát, ami szerint a lehető legtöbb energiát itthon kell megtermelnünk – mondta az energiaügyi miniszter Százhalombattán, a Mol 22 millió eurós beruházással létesített százhalombattai zöld hidrogén üzemének átadó ünnepségén.
 
A Nézőpont Intézet megvizsgálta, mik az energiaválság magyar energiapiacra gyakorolt hatásai

A Nézőpont Intézet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal éves adatai alapján megvizsgálta az energiaválság magyar energiapiacra gyakorolt hatásait.
 
 
Erről kevesen tudnak, de ma már csak így érdemes napelemet telepíteni

A háztartási akkumulátorok nem csupán hazánkban egyre népszerűbbek, 2022-ben Európa-szerte 83 százalékkal nőtt a telepítésük, így körülbelül 455 ezer otthonba került akkumulátor.  A legtöbb akkumulátort a napelemes rendszerrel együtt vásárolták, így azok a napközben megtermelt napenergiát tárolják. Ez jobban megéri, mint visszatáplálni a rendszerbe a megtermelt áramot, igaz, pluszköltséggel jár..
 
Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A háztartási napelemek elszámolási rendszerének tavalyi megváltoztatása arra ösztönzi az otthonokat, hogy telepítsenek akkumulátort is a napelem mellé. Az akkumulátorok azonban pluszköltséget jelentenek, így támogatás nélkül nem, vagy sokkal lassabban térül meg egy háztartási napelem-beruházás. Ez pedig jelentősen visszavetheti a háztartási napelemek hazai elterjedését. A villamosenergia-ellátó rendszernek azonban szüksége van erre a változásra, mert akkumulátorok nélkül a háztartási napelemek elszaporodása további gondokat okozna a hálózatban és időről-időre újabb napelem-csatlakozási stopokra lenne szükség, hogy ne váljon túlterheltté a hálózat.
 
 
Lassan kimerül az új napenergiás pályázat

Már annyi támogatási igény érkezett be, ami kimeríti a teljes keretet, ha mindenki a maximális támogatási összegre hajt. A pályázatok ötödét már el is bírálták a Napenergia Plusz programban.
 
  NEMZETKÖZI
 
 
Climate Victory: Texas Solar Power Growing so Rapidly, it is Reducing demand for Fossil Gas

Ann Arbor (Informed Comment) – The far right Texas legislature, dominated by Republicans in the back pocket of the fossil fuel industry, has done what it could to promote fossil gas as a power source for electricity generation. Just last summer, it passed a bill that offered companies bonuses for connecting new gas plants to the electricity grid and offered 3% loans to developers in this industry. In so doing, these ignorant cretins guaranteed further deadly carbon dioxide emissions, which are wrecking the planet.
 
 
Solar cell prices fall for 3rd consecutive week

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.
 
 
Europe’s largest PV plant goes online

Hansainvest Real Assets has switched on Europe’s largest solar plant – a 605 MW installation in Saxony, Germany. The project spans 500 hectares and operates under a power purchase agreement (PPA) with Shell Energy Europe.
Read