2023. április 24.

MANAP hírlevél, 16. hét

Hogyan lehet napelem-boom Magyarországon, ha egyszer megtiltották a betáplálást?
Rekordnövekedést hozott 2023 első negyedéve a hazai napelempiacon, annak ellenére is, hogy a kormányzat őszi döntése értelmében a lakossági napelemek által megtermelt villamosenergiát nem lehet visszatáplálni a hálózatba.
Elolvasom
 
 
 
 
 
 
  SZABÁLYOZÓI 
 
MEKH: 2022-es hivatalos HMKE statisztika - Nem engedélyköteles kiserőművek és háztartási méretű kiserőművek adatai
Jelentések a negyedévente újonnan belépő háztartási méretű kiserőművekről.
Elolvasom
MAVIR: 2023 első negyedéves PV statisztika:
Elolvasom
 
  BELFÖLD
 
A kormány a 2050-es évekig járatná Paks I.-et
A kormány folytatni kívánja a paksi bővítést, de legalábbis tudnak róla, hogy a kis, moduláris reaktorok rohamtempóban fejlesztett technológiája lehetséges opciót kínál. Lantos Csaba energiaügyi miniszter az MCC-n beszélt, mi is végighallgattuk.
Elolvasom
 
Bükkábrányban már készre szerelik Magyarország első zöldhidrogén-termelő berendezését
Megérkezett a Bükkábrányi Energiaparkba az a komplex rendszer, mely a napelempark túltermelésekor szabályozottan, tisztán zöldáramból állít elő hidrogént. A Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem részben uniós innovációs pályázati támogatással megvalósuló kísérleti fejlesztése várhatóan augusztustól üzemelhet. A nemzetközi szinten is újdonságnak számító projekt Magyarországon először állít elő zöldhidrogént, emellett a naperőmű általi túltermelés szabályozásának tudományos megfigyelésére is lehetőséget biztosít. A rendszerhez szükséges Plug Power elektrolizálót és a palackozáshoz szükséges nyomásfokozót a magyar Ganzair Kompresszortechnika Kft. szállította, és mai napon emelték be a telephelyre.
Elolvasom
 
Napelem-robbanás: rekorder volt eddig a napenergia-kapacitásunk
Rekordsebességgel szaporodtak a háztartási méretű napelemes rendszerek és a napelemparkok, ennek köszönhetően soha nem látott ütemben bővült idén a naperőmű-kapacitásunk.
Elolvasom
 
Kiderült, mennyit sikerült spórolni a gázzal az energiaválság alatt
Az EU földgázfogyasztása 17,7 százalékkal csökkent a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti időszakban az elmúlt öt év azonos időszakában mért átlagos gázfogyasztáshoz képest - derül ki az uniós statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán ismertetett adataiból.
Elolvasom
 
Örülhetnek a napelemre várók: az ország nagy részén feloldhatják a napelemes betáplálási stopot
Minden érintett számára pozitív fejlemény a háztartási méretű naperőművek ideiglenes hálózati betáplálási korlátozásának feloldását ősztől kilátásba helyező kormányrendelet megjelenése. Jelenleg a piacot bizonytalanság jellemzi, ezért a bejelentés nagyon időszerű volt, már csak azért is, mert a tervezhetőség szempontjából fontos időbeli ütemezést is tartalmaz a rendelet. Ha csak a korlátozás bevezetése miatt be nem nyújtott igénylések kapnak most csatlakozást, már az további jelentős napelemes kapacitás növekedést eredményezhet - vélik az Optimum Solar Home System Kft.-nél.
Elolvasom
 
Kiszámolták, mennyivel drágábban lehet eladni egy házat, ha van rajta napelem
Még a sima szigetelés is megdobja egy eladásra kínált ház árát, hát még az, ha napelemet is szereltek rá.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
Australia paving way for global solar energy adoption
All of the leading countries for per capita solar and wind generation are in Europe except for Australia, which is generating more solar electricity per capita than any other country. Per capita, it is also a leading producer of wind energy.
Read
 
Solar panel array that flew off Hong Kong building was illegal and structure must be removed, authorities reveal
Fears raised after collapse of more than 10 solar panels from building in Tuen Mun during Wednesday’s rainstorm, hitting two cars below. Buildings Department says no obvious danger to the structure of the industrial building involved has been noted.
Read
 
PV-powered robotic lawn mower from New Zealand
Researchers from Massey University in New Zealand have developed a robotic lawn mower with three 50 W solar panels and a 20 Ah lithium-iron-phosphate (LiFePO4) battery. Two of the PV panels can be retracted and stacked inside the robot. They slide out when it needs to recharge its batteries.
Read
 
Germany hits 70 GW milestone
Germany added 2.65 GW of new PV capacity in the first three months of this year. In March alone, the nation’s new PV additions hit 944 MW.
Read