2023. április 17.

MANAP hírlevél, 15. hét

 
„A fosszilis korszak vége”: A szél- és napenergia tavaly energiarekordokat döntött
 
Szakértők a fosszilis energia korszakának végét jelzik, mivel egy új elemzés szerint a szél- és napenergia tavaly rekordmennyiségű villamos energiát termelt a világon. Az Ember nevű, tiszta energiával foglalkozó agytröszt jelentése szerint a megújuló energiaforrások 2022-ben a világ villamos energiájának 12 százalékát termelték, szemben az előző évi 10 százalékkal.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
Lassan, de biztosan tör előre a megújuló energia a világban

A szél- és napenergia aránya bár eltérő arányban van jelen az egyes országok energiamixében, a globális tendenciák összességében növekedést mutatnak a megújuló energiaforrások szerepében, tette közzé a Reuters a londoni székhelyű Ember energetikai és éghajlati NGO vizsgálata alapján.
Elolvasom
 
Nem akárki mondja, hogy véget ért az energiaválság

Miközben itthon állandóan szankciós válságot emleget a kormány, a német jegybankelnök szerint náluk már véget ért az energiaválság. Németország levált az orosz energiáról, az ellátás bőséges, az ár elfogadható.
Elolvasom
 
Elképesztő rekord: közel hét percen át működött a kínai mesterséges nap

Az áttörés nem csak önmagában fontos, de hatalmas lépés a működő fúziós reaktor megépítése felé vezető úton. Az ilyen reaktorok pedig az emberiség energiaproblémáit is megoldhatják..
Elolvasom
 
Ámon Ada: Budapest napelem-kapacitásában még óriási tartalék van

Tavaly november elején új szabályozás lépett életbe, amelyet azóta sem oldott fel a kormány, a napenergia piacot nem sikerült felszabadítani, ami nyilvánvalóan limitálja a mi lehetőségeinket is – mondta az InfoRádióban Ámon Ada, a fővárosi önkormányzat klíma- és környezetügyi főosztályának vezetője.
Elolvasom
 
Hamarosan te is vehetsz napelemet az ID. Buzzodra

A Volkswagen ID. Buzz jókora teteje nagy lehetőségeket rejt magában - legalábbis az ABT szerint. A német tuning cég egy tetőre szerelhető napelem forgalmazását tervezi az elektromos kisbusz hosszított változatához, mely optimális körülmények között 600 watt áramot képes termelni.
Elolvasom
 
Lecsapott a NAV: már az adóhatóságnak termelik az energiát a napelemes csalók

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folytatnak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, az ügyben egy napelemparkot is lefoglaltak - tájékoztatta a szervezet szerdán az MTI-t.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
Solar is causing a dramatic shift in electricity demand

DEMAND FOR ELECTRICITY from the New England power grid fell to an all-time low on Easter Sunday, another telling sign that solar power continues to expand across the region.
Read
 
How many solar panels would have been needed to power the Death Star?

How many 400 W panels would The Empire have needed to keep the lights on in the Death Star, had Emperor Palpatine had an ESG audit to sign off? How many PV modules would Marty and Doc have needed to fix on the DeLorean to get the flux capacitor fired up? pv magazine and English solar installer Solar Fast are happy to provide the answers…
Read
 
Juice: running on solar power in the dark

Welcome to Jupiter space: to one side looms the vast cloudy face of the largest planet in our Solar System; in the other appears a shrunken Sun, like a spotlight in the sky, with just 3% of the illumination from Earth orbit arriving here. This basic fact presented a major challenge to those planning ESA’s Jupiter Icy Moons Explorer, Juice, mission: how to make solar power work in such a gloomy environment, located an average 778 million km away from our parent star? 
Read