2024. március 25.

MANAP hírlevél, 13. hét

 
 
Napelemek: bekövetkezett, amire sokan számítottak
 
Miközben a nagyméretű, kereskedelmi célra termelő magyarországi napelemparkok állománya jelentős mértékben tovább bővült, a hazai háztartási méretű naperőművek kapacitásának növekedése alaposan lelassult 2024 elején. A napenergia magyarországi helyzetéről és kilátásairól is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek itt érhetők el.
 
 
  BELFÖLD

 
Megtudtuk: április elején nyilvánosságra kerülnek azok az adatok, amelyekre a fél magyar energiaszektor vár

Április elején táblázatos formában közli az Energiahivatal a honlapján, hogy hol és kik üzemeltetnek már 0,5 MW feletti teljesítményű időjárásfüggő termelőberendezéseket közép- és nagyfeszültségen, illetve hol vannak már engedéllyel rendelkező további egységek – jelezte a Portfolio érdeklődésére a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH).

 
Már március közepén dőlnek a magyar napelemes rekordok

Szerdán 11 és délután 2 között minden egyes órában több áramot tápláltak be a naperőművek a hazai villamos energiarendszerbe, mint korábban bármikor. A napelemek termelése a nap egészében is nagyon közel volt a történelmi csúcshoz: valószínűleg egyetlen egyszer, tavaly július 8-án fordult elő, hogy egy hajszállal ennél is több áramot állítottak elő az ilyen berendezések.

 
Robbanás előtt az ipari méretű akkumulátoros energiatárolók piaca

Az energiaátmenet rohamtempóban dübörög egész Európában, a vártnál is sokkal nagyobb ütemben nő a kontinens „zöldáram” termelése.

 
A napelemek hamarosan az EU-s épületek alapvető tartozékai lesznek

Az EU napelemes szabványa, amely az épületek teljesítményéről szóló európai irányelv része, 2026-tól kötelezővé teszi a napelemek telepítését az új kereskedelmi és középületek építési munkálataiba. 2027-től a megfelelő felújításon áteső kereskedelmi és középületek, 2029-től az új lakóépületek, 2030-tól pedig a meglévő középületek is napelemekkel kell ellátniuk.

 
Újabb naperőművek épülnek Magyarországon: itt állhat majd a két monstrum

Szerdán két nagy magyarországi naperőmű beruházásról is bejelentés érkezett: az egyik projekt mögött egy portugál fejlesztőcég áll, a másikhoz pedig egy spanyol cég szállít napelem állványokat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe - írja a Portfolio. A jelek szerint két különböző projektről van szó, mert eltérő a megadott projektméret - írjak.

 
Nagy hír érkezett a lakossági napelemes pályázóknak: kifogással élhetnek az adószám miatt elutasítottak

Az az adószámmal rendelkező magánszemély, akinek elutasította a kiíró a támogatási kérelmét az új lakossági napelemes pályázatban, mert azt feltételezte, hogy a megjelölt ingatlanban gazdasági tevékenységet folytat (ami kizáró ok), méltányossági alapon kifogást nyújthat be a döntés ellen – jelentette be kedden egy közleményben a kiíró NFFKÜ Zrt.

 
Zuhannak a napelemárak, túlkínálat alakult ki a piacon

A világ legnagyobb napelemgyártója, a kínai Longi Green Technology Energy közel harmadával csökkenti alkalmazottai számát, mivel túlkínálat alakult ki az ágazatban. Kína stratégiai ágazatnak tartja a napelemek gyártását.
 
 
  NEMZETKÖZI

 
Hydrogen batteries vs. lithium-ion batteries

Researchers in Australia have compared the technical and financial performances of a hydrogen battery storage system and a lithium-ion battery when coupled with rooftop PV. They evaluated two commercially available systems – LAVO and Tesla Powerwall 2 – and found that the lithium-ion battery provides better financial profits, whereas the hydrogen battery offers more battery lifespan for long duration of energy storage.

 
Darkness from April's eclipse will briefly impact solar power in its path. What to know.

The path of April's total solar eclipse will be so dark that Texas electric grid managers are forecasting a sudden, brief drop in solar power as the eclipse crosses the state, but experts say there's no need to worry.

 
How Europe’s Solar Industry Can Be Saved

By Patrick Schröder, a senior research fellow at the Environment and Society Centre, Chatham House, and Chris Aylett, a research associate at the Environment and Society Centre, Chatham House.