2023. április 03.

MANAP hírlevél, 13. hét

Megduplázzák a megújuló energiát az EU-ban, az atompártiak is elégedettek lehetnek
 
Bár az EU-s intézmények és a svéd elnökség a klímaharc fontos győzelmeként és ambiciózus vállalásként kommunikálja a csütörtök reggelre elért kompromisszumot a megújuló energia arányának növeléséről, a zöld szervezetek kritikusak: leginkább az erdőket és a biodiverzitást féltik, de az energiaátállásban is ennél sokkal gyorsabb ütemre lenne szükség szerintük.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
Korlátlan energiát nyernek ki a Napból, ezt ígéri egy amerikai űrvállalkozás

A jelenleg használt ionhajtóművekhez képest sokkal hatékonyabb megoldással ellát elő az amerikai IVO. Már idén nyáron tesztelhetik az űrben az űreszközök mozgásához energiát nyerő technológiát.
Elolvasom
 
A beruházások miatt a magyar energiafelhasználás 55 százalékkal nőhet 2030-ig

Magyarország 2030-ra saját forrásokból fedezheti a teljes áramszükségletét, beleértve az addig kiépülő új ipari kapacitások villamosenergia-igényét is - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) rendezvényén.
Elolvasom
 
A történelemben először nyomta le a megújuló energia a szenet az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban egyre kevésbé látnak perspektívát a szénerőművek üzemeltetésében, ezzel párhuzamosan előretör a zöld energia. 2022-ben már több áramot termeltek megújuló energiaforrásból, mint szénből. A trend az előrejelzések szerint 2023-ban is folytatódni fog.
Elolvasom
 
Lassan a körmére égnek a kormánynak a szél- és napenergiás vállalások

Március 31-ig egy sor megújuló energiás vállalást kell teljesítenie a kormánynak ahhoz, hogy biztosan hozzájusson az uniós helyreállítási és ellenállóképességi terv keretében rendelkezésre álló, de egyelőre befagyasztott 5,8 milliárd eurós támogatáshoz. Pár nap maradt arra, hogy a kormány bemutassa, társadalmi egyeztetésre bocsássa és hatályba léptesse például a szélerőművek engedélyezését, a napelemes kiserőművek hálózati betáplálás tiltásának felülvizsgálatát, és a megújuló erőműves beruházások jóváhagyásának egyszerűsítését.
Elolvasom
 
A mezőgazdaság pozitív hatása a napelemekre

Az Applied Energy folyóiratban megjelent Cornell Egyetem új kutatása szerint a napelem parkokban a mezőgazdasági növények termesztése növelheti az élelmiszertermelést, valamint javíthatja a napelemek teljesítményét és élettartamát.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
EU reaches provisional renewables deal with faster permitting
The European Council (EC) and Parliament have reached a provisional political agreement to raise the European Union’s renewable energy share target to 42.5% by 2030.
Read
 
#SpaceWatchGL Opinion: Creating a Commercial Space-Based Solar Power Industry

The idea of space-based solar power has been around since the 1960s, but has recently gained new momentum. While we already use solar power today on Earth, there are a few drawbacks to putting solar panels on our rooftops or fields. The most important is the intermittent nature of Earth-based solar power, as its power generation fluctuates during the day – and goes down to zero at night. In addition, to compensate for this intermittency and the low load factor (appx. 11 % yearly average), large areas of land have to be covered with solar power to produce enough energy, and storage or backup capacities are needed for the nights and winter months.
Read
 
Investment of US$35 trillion needed for energy transition by 2030 – IRENA

An average of 1TW of new renewables deployment annually is necessary to reach the world’s 1.5°C climate target by 2030, according to International Renewable Energy Agency (IRENA).
Read