2023. március 27.

MANAP hírlevél, 12. hét

Napelemek, szélerőművek, minimális gáz, és kitartás Paks mellett - felvázolták a kormánynak az optimális energiapolitkát

Jelentősen csökkentsük a gázfelhasználást és növeljük a megújuló energiatermelést. Tartsunk ki Paks II. mellett, de lehetőleg ne orosz fűtőanyaggal – többek között ezeket javasolja a hazai energiapolitika alakítóinak az Egyensúly Intézet. A további ötletek között még: mélyfelújítások, nyugati energiaimport, Robin Hood-adó alóli mentesség a megújulóknak.
Elolvasom
  
  BELFÖLD
 
Minek köszönhetjük, hogy túléltük az energiaválságot?

Oroszország ukrajnai inváziója és az energiaárak ugrásszerű növekedése következtében az Európai Unió földgázkereslete 2022-ben 55 milliárd köbméterrel, azaz 13 százalékkal csökkent a 2021-es fogyasztáshoz viszonyítva, ilyen meredek visszaesésre még soha nem volt példa ezelőtt - csak hogy kontextusba helyezzük, a csökkenés több mint 40 millió háztartás ellátásához szükséges gázmennyiségnek felel meg. Mik voltak az alacsonyabb kereslet fő mozgatórugói?
Elolvasom
 
Hogyan újítsuk meg 2030-ra Magyarország energiarendszerét?

Az Egyensúly Intézet háttértanulmánya egy fenntarthatóbb energiastratégia alapjairól
Magyarországnak olyan közép- és hosszú távú energiastratégiára van szüksége, amely egyszerre szolgálja hazánk ellátásbiztonságát, klímapolitikai céljait és gazdasági versenyképességét. Ennek érdekében egyebek mellett meg kell határoznunk, hogy a következő egykét évtizedben milyen mértékben tudjuk növelni a megújuló energia részarányát, hogy mit kezdjünk nagymértékű orosz földgázfüggőségünkkel, vagy hogy mit gondolunk az atomenergia jövőjéről – vagyis hogy miképp képzeljük el hazánk jövőbeni energiarendszerét.
Elolvasom
 
Hogyan lehetünk okos energiafelhasználók, ha nem tudunk napkollektort felszerelni?

Nem minden háztartásban lehetséges napkollektort felszerelni, ez azonban nem akadálya a hatékony energiatakarékosságnak. Mélyfelújítással akár 50–70%-os megtakarítást is el lehet érni, otthonunk okosításával egy 50–60 négyzetméteres lakás esetében évente energiafogyasztásunk 15–20 százalékát megtakaríthatjuk.
Elolvasom
 
Miközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltása

Teljesen átalakult 2022-ben Magyarország földgázellátásának útvonala. Egy 2021-es megállapodás eredményeként az addigi legfontosabb ukrán útvonalat kiváltotta a déli, Szerbia felől befutó vezeték. Ám nem a teljes import terelődött át ide: jelentősen nőtt azoknak a vezetékeknek is a forgalma, amelyek nem (vagy legalábbis nem kizárólag) orosz gázt juttatnak el az országba. Azaz láthatóan megindult a beszerzési források bővítése, az orosz gáz legalább részleges kiváltása.
 
Szakadnak az energiaárak, mi áll a háttérben?

A Silicon Valley Bank március 10-i bedőlése óta elképesztő kilengéseket láthatunk a világ tőzsdéin, és míg a vezető részvényindexek hol a földbe állnak a bankválság recessziót előidéző potenciálja miatt, hol kilőnek az amerikai jegybank enyhülését előirányozva, addig az energiapiacon egyértelműen lefelé indult el a menet. A gázár és az áramár beesése mellett a legnagyobb mértékben az olajat ütötték meg a befektetők, ennek viszont a bankválság mellett más okai is vannak. De mire lehet számítani a jövőben, hogyan fog alakulni a kereslet és a kínálat a "fekete arany" iránt egy esetleges recessziós környezetben, milyen árfolyamra számítanak a legbizakodóbb elemzők? 
Elolvasom
 
Egy hét maradt: mi lesz a megújulóenergia-szektor sorsa Magyarországon?

A háborús helyzet nyomán kialakuló nemzetközi folyamatok az elmúlt időszakban sok helyütt a zöldenergia felé fordították a döntéshozók figyelmét, megfigyelhető egy trend, mely szerint a legtöbben megújuló energiaforrásokkal igyekeznek helyettesíteni a környezetszennyező szenet, olajat és gázt - írta meg a qubit. Magyarországon ugyanakkor nem a megújuló energiaforrások állnak a fejlesztések középpontjában.
Elolvasom
  
  NEMZETKÖZI
 
Creating a Sustainable Future With IoT-powered Solar Energy Systems

The fight against climate change is one of the primary objectives driving sustainable growth initiatives today. The production and generation of renewable energy, such as solar energy, combined with IoT device implementations, are crucial steps in this process. Smart solar energy systems offer an efficient, cost-effective, and environmental-friendly approach to accessing energy for personal as well as commercial consumption.
Read
 
What you need to know about batteries to store solar power

Have you been considering buying a battery to cut energy costs and store solar energy at home, or charge your EV? The news is full of legislation and new technology breakthroughs related to renewable energy, and the time has never been better. Today, you have many options for home battery systems. But the technology is relatively new, and it’s hard to know what battery is right for you, depending on how you are going to use it. If you’re thinking about buying a battery for storing home-generated solar power or to charge your EV, here are some things you should know to make the right choice for your situation.
 
Assessing the area intensity of PV

Solar is wrongly perceived by some people to be an area-intensive energy generation technology requiring much more space than conventional fossil-fuel power plants.
 
Solar curtailment vs. storage

Swiss researchers have looked at whether storage could be cheaper than curtailment in medium-voltage distribution networks with significant amounts of PV capacity. They considered storage costs, operational costs, grid constraints, electricity costs, PV generation models, and loads.
Read