2024. március 11.

MANAP hírlevél, 11. hét

 
Várj, míg felkel majd a napelempiac
 
A háztartási méretű napelemrendszerek iránti kereslet visszaesett, a vállalkozások a korábbi megrendelések teljesítéséből élnek. Miközben újabb állami pályázat jelent meg a házi napelemes rendszerekre, még nem fizették ki a három éve elnyert támogatások egy részét, emiatt egy szegedi cégnek százötvenmillió forintja ragadt bent. Emiatt nem biztos, hogy könnyű lesz megbízható vállalkozást találni, amely több tíz- vagy százmilliós saját befektetéssel részt venne az új pályázaton.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD

 
Tíz év alatt 30-35 milliárd eurót kell költeni a magyar energiarendszerre, de honnan lesz rá pénz?

Nekünk ma már természetesnek tűnik, hogy a falból kijövő csatlakozó 220 voltos/50 herz-es folyamatos feszültséget tud szolgáltatni a nap 24 órájában, a gázcsövekben lévő földgáznyomás szintén mindig stabilan állandó, és az ország nagy részén minőségi ivóvíz jön a csapból. Ez azonban a világ 70-80 százalékában nincs így. Mintegy 775 millió ember a mai napig egyáltalán nem jut áramhoz a világban. A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint 2022-ben nőtt is a száma ezeknek a szegény sorsú embereknek, 20 év után először.
Elolvasom

 
Váratlan fordulat: Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a napelemesek, akik nem értenek egyet az éves szaldó korlátozásával

A háztartási méretű napelemes rendszerek elszámolásával kapcsolatos jogi környezet egyre növekvő kiszámíthatatlansága veszélyezteti a magyar családok és vállalkozások beruházásait, valamint az általános befektetői és beruházási bizalmat – ezt állítja a NÉP Egyesület. Mi több, azt javasolják a napelemeseknek, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz. Sőt, már meg is íratták az alkotmányjogi beadványt hozzáértő ügyvédekkel, így lehetővé tették, hogy bárki élhessen a jogorvoslati lehetőséggel. Az idő azonban nagyon sürget, március 10-e az első beadási határidő.
Elolvasom

 
Rávetették magukat az emberek a napelempályázatra

Hétfőn meghaladta a tízezret a modern napelemes rendszerek létesítését támogató pályázatra beérkezett támogatási kérelmek száma, és biztosra vehető a további növekedés, hiszen az előregisztrációs körben 27 ezernél többen jelentkeztek a zöldenergia tárolását és termelését ösztönző kiírásra.
Elolvasom

 
Bejelentette a kormány: stoptáblát kapnak az új naperőművek, egy helyre terelik a szélerőmű beruházásokat

Váratlanul nagy nap- és szélerőmű beruházási tervek érkeztek a második közzétételi eljárásban, és azért, hogy a zöld energia terjedése folytatódjon, de ne járjon túlzott mértékű hálózatfejlesztésekkel, nem kapnak csatlakozási időpontot az ipari méretű új naperőművek – derült ki egy szerda éjjeli kormányrendeletből és az Energiaügyi Minisztérium közleményéből, amelyek megerősítették a Portfolio értesüléseit. Cikkünkkel összhangban valóban a szélenergiás kapacitásbővítés, illetve a korábban tervezett nap- és szélenergia projektek végrehajtása áll a csatlakozási preferencialista élén, és jön egy új térkép az Energiahivatal oldalán, illetve jelentős, 5%-os, kiegészítő pénzügyi biztosítékot is le kell tenniük az érintett szereplőknek. Új információ, hogy a kormány a 2500 MW feletti szélerőmű beruházási tervekből legalább 670 MW-ot engedni fog, de csak úgy, hogy egyetlen hálózati csomópontra tereli őket össze.
Elolvasom

 
Szivattyús energiatározókat épít a kormány, ezen a két helyszínen már indulnak a próbafúrások

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában is. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására a nemzetközi gyakorlatban széles körben alkalmazott megoldás a szivattyús-tározós erőművek létesítése – ismertette az Energiaügyi Minsztérium (EM). 
Elolvasom

 
Sokkal kevesebb nap- és szélerőművet engednek, mint amit a beruházók szeretnének

Bejelentette az Energiaügyi Minisztérium, hogy 2030-ig összesen mennyi új nap- és szélerőmű, illetve energiatároló kapacitásnak enged hálózati csatlakozást.
Elolvasom

 
Bajban a csornai napelemgyár

Elmaradt fizetésekről, gyárbezárásról és csoportos leépítésekről pletykálnak, a gyár vezetősége azonban nem reagál.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
How China Came to Dominate the World in Solar Energy

Beijing is set to further increase its manufacturing and installation of solar panels as it seeks to master global markets and wean itself from imports.
Read
 
EU cannot close borders to solar imports, energy chief says

The European Union should support struggling European manufacturers of solar panels, but cannot close its borders to imports of such products, EU energy policy chief Kadri Simson said on Monday.
Read

 
Battery prices collapsing, grid-tied energy storage expanding

From July 2023 through summer 2024, battery cell pricing is expected to plummet by more than 60% due to a surge in electric vehicle (EV) adoption and grid expansion in China and the United States.
Read