2024. március 04.

MANAP hírlevél, 10. hét

 
 
 
Elbírálták az első pályázatokat az új lakossági napelemes pályázaton, de még nem merült ki a keret
 
Hétfőn járt le a kétszer 15 nap határidő a január 15-én indult Napenergia Plusz Programra jelentkezők regisztrációjának és pályázatának elbírálására. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán be is jelentette a minisztériumi Facebook-oldalon, hogy megszülettek az első támogató döntések, és hétfőn el is kezdték őket kiküldeni.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD

 
15 milliárd forintos állami hitelt kapott, késik a bérfizetéssel a csornai napelemgyár

Csúszik a januári bérek kifizetésével és állásidőre küldte a dolgozókat a csornai napelemgyártó, az Ecosolifer Heterojunction Kft, írja a 24.hu.
Elolvasom

 
Nagy számot mondott Kalocsán Lantos Csaba

Magyarországon az ipari méretű napelemparkok és a háztartások együtt elérték a 6000 megawatt naperőművi teljesítményt – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter.
Elolvasom

 
Hatalmas tároló épül – Szolnok lesz Magyarország napenergia-fővárosa?

Magyarország legnagyobb energiatárolója épül meg Szolnokon, ennek nyomán pár év múlva komplett kis napelem-birodalom áll majd az 32-es út mentén. A beruházással Szolnok betagozódhat a zöldátállásba, az országnak pedig javul az energiaellátása.
Elolvasom

 
Úttörő technológia: átlátszó napelemes üvegablakok változtathatják meg teljesen az energiatermelést

A Michigan Állami Egyetem (MSU), az átlátszó napelemes üvegablakok úttörője, megnyitotta az utat a napelemes ablakok kereskedelmi célú felszerelése előtt. Ez az úttörő technológia megváltoztatja az ablakok megítélését, és hatalmas lehetőségeket rejt magában, hogy jelentősen hozzájáruljon a megújuló forrásokból származó globális energiaigény kielégítéséhez.
Elolvasom

 
Gigantikus naperőmű fejlesztésekbe kezdhetnek Magyarországon a kínaiak

"A Magyarországon akkumulátor- és elektromos autógyárakat építő kínai cégek felismerték azt, hogy az Orbán-kormány képtelen megoldani az energiaigényüket, ezért saját kezükbe vették az ügyet, és saját naperőműveket fognak építeni" - jelezte egy jó kapcsolatokkal rendelkező üzleti forrás a Vsquare-nek, amely értesülésre jól rímelt Orbán Viktor kormányfő minapi érvértékelőjének néhány mondata is. A forrás úgy tudja, hogy a kínai naperőművi beruházások mérete legalább 2,5 milliárd dollár, azaz mostani árfolyamon legalább 900 milliárd forint lesz. 
Elolvasom

 
Új napelemes lehetőségekre tett ígéretet Lantos Csaba: már 27 ezren jelentkeztek, de ez még csak a kezdet

Magyarországon az ipari méretű napelemparkok és a háztartások együtt elérték a hatezer megawatt naperőművi teljesítményt - jelentette be az energiaügyi miniszter Kalocsán. Lantos Csaba az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kalocsai ügyfélszolgálati irodájának ünnepélyes átadóján arról beszélt, hogy napsütéses időben a napelemek gyakorlatilag megtermelik az ország elektromosáram-szükségletét, hiszen az átlagos fogyasztás 5500-6500 megawatt között alakul.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
This massive solar farm, one of the largest projects in DOD history, is changing how we look at solar energy

In the western Mojave Desert north of Los Angeles, the world’s largest and highest-capacity solar farm is setting a new precedent for the way solar energy is collected and used.
Read

 
Device that withstands 1,400°C temperatures could improve solar energy production

An innovative probe which can operate in temperatures as high as molten lava has been created by researchers.
Read

 
Module prices steady as market mulls price hikes

In a new weekly update for pv magazine, OPIS, a Dow Jones company, provides a quick look at the main price trends in the global PV industry.
Read