2023. március 16.

MANAP hírlevél, 10. hét

Több mint 60 milliárdos energia pályázattal kecsegteti a kormány a cégeket
 
A programban a tervek szerint vissza nem térítendő beruházási támogatás és bevételkompenzáció nyerhető el ipari méretű akkumulátorok telepítéséhez és legalább 10 éves üzemeltetéséhez. Az új tárolókapacitások erősítik az ellátásbiztonságot, lehetővé teszik a megújuló energiaforrások kiegyensúlyozottabb, a fogyasztáshoz jobban igazodó hasznosítását is.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
Rögzített áron kapni az energiát? - Életbe lépnek az első szerződések Magyarországon

Megkezdődött a teljesítése annak a zöldáram-vásárlási megállapodásnak, amelynek keretében a Nap Nyrt. hosszú távon biztosítja egy termelő vállalat villamosenergia-szükségletének egy részét - erről beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Földvári Gábor, a vállalat vezérigazgatója. A tőzsdei vállalatok közül a Nap lehet az első, aki ilyen konstrukcióban köt szerződést. Magyarországon az egyik első és legnagyobb cPPA szerződés még tavaly márciusban született meg az ID Energy Group és a baranya megyei Királyegyházán cementgyárat működtető Lafarge között.
Elolvasom
 
Hogy használhatjuk a kibocsátáscsökkentésre szánt EU-s pénzeket az energiaszegénység felszámolására is?

Az energiahatékonyság javítását szolgáló uniós források Magyarország számára is elérhetők: az Európai Bizottság decemberben 74,3 millió euró folyósításáról döntött a hazai energiarendszerek korszerűsítésének támogatására és további források is felhasználhatók a tagállamok saját programjai szerint a lakóházak energiafelhasználásának mérséklésére és károsanyag kibocsátásuk csökkentésére. A hazai épületállomány energetikai korszerűsítése egyúttal csökkentheti a hazai energiaszegénységet is, amelynek mértéke az uniós átlagot jelentősen meghaladja.
Elolvasom
 
A kínai importtilalom miatt zuhant a napelemek telepítése Amerikában

Nagyot zuhant az új napelemek telepítése az Egyesült Államokban tavaly, miután több kínai eredetű alkatrész behozatalát megtiltották, korlátozva a panelek elérhetőségét. Emiatt 20,2 gigawatt új kapacitás jött létre 2022-ben, 16 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – derül ki egy csütörtökön közzétett iparági jelentésből. 
Elolvasom
 
Durván felpörgött a napelemes pályázat kifizetése, már 8 ezren érzik ezt

Egy hónap alatt több, mint kétszeresére ugrott a lakossági napelemes pályázatban a kifizetések darabszáma és a kifizetett összeg, így az év elején a kormány által nyilvánosan elismert „szánalmas és borzalmas a teljesítmény” után tényleg komoly felpörgés látszik. Az Energiaügyi Minisztérium által egy hónapja a Portfolio-nak jelzett radikális pályázati átalakításnak ebben lehet szerepe, de az akkor szintén ígért új pályázati kör meghirdetésének egyelőre nem látjuk a nyomait.
Elolvasom
 
Így vált Hollandia Európa vezető napenergia-felhasználójává

Amszterdamtól mintegy 130 km-re keletre, a holland vidéken egy furcsa hegy magasodik és csillog a tanyák, lombtalan fák és sáros füves területek fölött. A 25 méter magas dombot 15 év háztartási és üzleti hulladékából építették. Ami viszont figyelemre méltó, az az, ami borítja: 23 000 napelem.
Elolvasom
 
Kiderült, miért pörgött rá a kormány a gázerőművekre

Már csak a növekvő áramigény miatt is szükség van a kapacitásbővítésre, amelyet az egyre sokasodó akkumulátorgyárak komoly fogyasztása is generál - állítják energetikai szakértők. Az Unió sem tiltja.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
Volatile electricity markets should give solar financial modelers pause

While electricity pricing continues to rise due to natural gas pricing in 2022, some locations are starting to see pricing fall, implying that base electricity pricing and escalators in financial models may be out of touch with reality.
Read
 
How Floating Solar Panels Are Being Used to Power Electric Grids

Solar panels that float on water are becoming a popular clean-energy option for island nations and those with limited land. These photos reveal the possibilities.
Read
 
EU countries offer renewables sector higher funding to prevent relocation

The EU Commission has announced new measures to support multiple sectors, including the renewable energy industry, to keep them in Europe.
Applicable until 31 December 2025, the new measures target investments in manufacturing equipment such as solar panels, batteries and wind turbines, to name a few.
Read