HDG Compact 200 (200 kW) faaprítékkazán, Szombathely 2012

Az NYDOP pályázat keretein belül a Magyar Pellet Egyesület és a Regionális Pellet Klaszter által megvalósított közös mintaprojektek egyik helyszínéül egy szombathelyi üzem szolgált. A pályázat célja olyan lokálisan kialakított hőszolgáltató központok kialakítása volt, mely lokális tüzelőanyagokra építve MPE védjeggyel ellátott kazánokat telepít a Nyugat-dunántúl területén.

A 2000 m2 alapterületű üzemcsarnok és iroda négy, egyenként 100 kW teljesítményű gázkazánjait – ebből két kazán üzemelt állandóan - cseréltük egy darab 200 kW-os HDG C200 faaprítékkazánra. Ügyfelünk elvárása az volt, hogy fűtési költségeit legalább 50%-kal csökkentsük.

Rendszerösszetevők:

  • HDG Compact 200 faaprítékkazán
  • 5000 literes puffertartály

Az átalakítást követően cégünk hőszolgáltatási szerződést kötött ügyfelével. Ennek keretében cégünk gondoskodik a tüzelőanyag leszállításáról és hőszolgáltatási díj ellenében a fűtési rendszer karbantartásáról és szervizéről. Az elszámolás hitelesített ultrahangos hőmennyiségmérővel történik. A hőszolgáltatás határa a puffer kilépő csonkja, így a hőközpont belső vesztesége az üzemeltető – ebben az esetben cégünk – költsége. A rendszer határfoka mindezekkel együtt is eléri a 85 %-ot.

A beruházási költségeket a hőszolgáltatási díjat, az eddigi tapasztalatok alapján kalkulált éves megtakarítást figyelmbe véve a beruházás még pályázati támogatás nélkül is 4,5 év alatt megtérülne. A kivitelezést követő fűtési szezonban a rendszer üzemzavarmentesen működött és az ügyfél elvárásait meghaladva átlagosan 67 %-kal csökkentettük fűtési kiadásait.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek

<span>Szombathely 2012</span>HDG Compact 200 (200 kW) faaprítékkazán<span>Szombathely 2012</span>HDG Compact 200 (200 kW) faaprítékkazán