2023. október 24.

MANAP hírlevél, 42. hét

 
 

Átszelte Marokkót a világ első napelemes terepjárója

A nulla károsanyag-kibocsátású autók egyre népszerűbbek, ám infrastruktúra hiányában nem lehet közlekedni elektromos autókkal. Erre találtak megoldást az Eindhoveni Műszaki Egyetem (TUE) diákjai.
Elolvasom
 
 
 
  BELFÖLD
 

A rezsicsökkentés miatt ér öt forintot a napelemesek által megtermelt áram

Az éves szaldóelszámolás tökéletesen alkalmas arra, hogy a nyáron megtermelt elektromos áramot télen fűtésre használjuk. A jól kalibrált napelemrendszer ugyanis éppen annyit termel, amennyit egy év alatt felhasznál egy háztartás. Így a nyáron termelt villamos energiát betáplálva a hálózatba ugyanennyit kaphatunk vissza a téli időszakban. Ez a lehetőség azonban az éves szaldó kivezetését követően már nem megvalósítható – nyilatkozta a Magyar Hangnak Szolnoki Ádám.
Elolvasom
 
 
Felfedte a magyar kormány, miért tartózkodott egyetlen EU-tagként az árampiaci reformnál

Magyarország azért tartózkodott egyetlen tagállamként kedden az Energia Tanács ülésén az árampiac szerkezeti átalakításáról szóló döntéskor, mert az „veszélyezteti a magyar rezsicsökkentési intézkedést, és csorbítja a tagállami hatásköröket” – indokolta meg Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a döntést Facecook-oldalán. Steiner személyesen vett részt az ülésen.
Elolvasom
 
 
Az MIT új reaktorrendszere megötszörözné a napenergiával termelhető zöldhidrogén mennyiségét

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói olyan reaktorrendszert fejlesztettek, amely kizárólag a Nap energiájából képes teljesen zöld, szénmentes hidrogén üzemanyagot előállítani. A Solar Energy Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vízből a Nap hőjének segítségével kiválasztott hidrogén képes hosszú távon hajtani teherautókat, hajókat és repülőgépeket, üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül.
Elolvasom

 
Kiszivárgott az EU nagy szélenergiás terve

Az Európai Bizottság hamarosan bemutatja az európai szélenergia-programját azzal a céllal, hogy az EU szélturbina-ágazatát újjáélessze. A szektor olyan kihívásokkal küzd, amelyek veszélyeztetik a blokk 2030-ig kitűzött ambiciózus éghajlati és energetikai céljait. Az Euractiv által megszerzett tervezetből kiderül, hogy folytatnák a bürokráciacsökkentést az új szélturbinák telepítésénél, kibővítenék az állami támogatási lehetőségeket, valamint vizsgálatot kezdenének az unión kívüli gyártók versenykorlátozó gyakorlataival szemben.
Elolvasom
 
 
Tankoljunk napelemből! Tud-e spórolni, akinek villanyautója van?

Ha már van otthon napelem, ne költsünk üzemanyagra, vegyünk elektromos autót! E gondolat manapság sokakban felmerül. Ahhoz, hogy felmérjük, mennyit spórolhatunk így, vessünk egy pillantást a jelenlegi hazai napelemhelyzetre, hiszen bejelentették az újabb napelemes pályázatot.
Elolvasom

 
Közelíti Magyarországot a klímasemlegességhez a frissített nemzeti klímaterv, de továbbra sem érjük el vele

Szeptemberben tette közzé a kormány a frissített Nemzeti Energia és Klímatervet. A civil szervezetek szerint ez már egy lépés a jó irányba, de például az épületállomány energiahatékony felújításával továbbra sem foglalkozik.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI

 
Solar industry endorses EU Council progress on electricity market reform

Europe’s solar industry has welcomed moves by EU energy ministers to agree a way forward on improving electricity market design, a key plank in the bloc’s aim of accelerating renewable energy deployment.
Read

 
The World Has Already Crossed a ‘Tipping Point’ on Solar Power

Solar is set to overpower fossil fuels as the dominant electricity source globally by 2050, according to a new study. It’s also getting cheaper. 
Read

 
Research: Solar panel prices are dropping without sacrificing quality

Newer, cheaper solar panels are just as durable as older, pricier models, according to a study at Sandia National Laboratories.
Read

 
IEA: 65% of installed global solar capacity added in last five years

The global solar sector installed over 1,183GW of solar PV capacity as of the end of 2022, of which 65% were added in the last five years, according to the International Energy Agency’s (IEA) Trends in PV Applications 2023.
Read