2024. április 08.

MANAP hírlevél, 15. hét

 
 

Véget ért az európai energiaválság? Nem biztos!
 
Az európai országok jelenleg bőséges gázellátással rendelkeznek, de az évek óta tartó magas költségek átfogó gazdasági lassuláshoz vezettek.
 

 
  SZABÁLYOZÓI

 
Elérhető a betáplálási irányú csatlakozásokról szóló MEKH-adatbázis

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatbázisa a közcélú villamos energia hálózatba történő betáplálást célzó termelőegységek telepítését tervező ipari beruházók számára nyújt tájékoztatást szabad, betáplálási irányú csatlakozási pontokról.
 
 
  BELFÖLD

 
Napelemmel zöldít a Tesco

Napelemes háztartási méretű kiserőműveket épített ki 25 áruháza tetején a Tesco szerte az országban. A megújuló energiát biztosító erőművek az érintett üzletek energiafelhasználásának átlagosan 26 százalékát képesek fedezni, és évi több mint 150 millió forint költségmegtakarítást jelentenek a vállalat számára. A több mint 1,3 millió euró értékű beruházással a Tesco újabb fontos lépést tett annak érdekében, hogy működése 2035-re karbonsemlegessé váljon.

 
Lecsap az EU a kínai napelemgyártókra

Szubvencióellenes vizsgálatot indított a kínai tulajdonú napenergia-ipari vállalatokkal szemben az Európai Bizottság a külföldi támogatásokról szóló szabályozás alapján.

 
Annyira olcsók a napelemek, hogy már kerítést is építenek belőlük

Történelmi mélyponton van a napelemek ára, írja a Ziarul Financiar (ZF). 2023 folyamán a Kínában gyártott termékek ára 42 százalékkal csökkent, az átlagos áruk jelenleg 0,15 dollár/W. Ezzel az európai és az amerikai gyártók nem tudnak versenyezni.

 
Elszakadtak egymástól a nukleáris és a megújuló energiaárak

A nukleáris technológiák fontos szerepet játszhatnak a tiszta energiára való átállásban, az atomenergia ugyanis a második legjelentősebb alacsony kibocsátású villamosenergia-forrás a vízenergia után - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az első "nukleáris csúcstalálkozón" felszólalva.

 
Kinek kell még napelem? A lakosságé után már a cégek érdeklődése is csökken

Csak az uniós program ad némi lendületet a napelemek telepítésének, ám az a kivitelezői finanszírozás miatt torzítja a piacot. Kiutat a megtermelt áram szabad értékesíthetősége kínálna.

 
A kékenergia új korszaka kezdődhet el: sikerült duplázni a hullámokból kinyerhető energiát

Egy egyszerű trükkel több mint kétszer annyi energiát lehet kinyerni a hullámokból, mint eddig hittük. A felfedezés teljesen új korszakot nyithat a kékenergia felhasználása terén, hiszen sokkal jobban megéri kitermelni, mint valaha.
 
 
  NEMZETKÖZI

 
How First Solar Crushed Its Solar Energy Rivals

First Solar (NASDAQ: FSLR) is the only major solar company that wasn't crushed over the past year as higher interest rates and solar policy changes hit the industry. And the company's advantage in the market has been over a decade in the making.

 
China has flooded the market with so many solar panels that people are using them as garden fencing

China's manufacturers are pumping out so many solar panels that the resulting global glut has caused prices to tank.

 
How Will the Solar Eclipse Affect Your Solar Panels' Performance?

On April 8, the solar eclipse will cast a shadow over your solar panels. Here's what you need to know about the effect it'll have on the power grid.