Kezdőlap > Információk > A Sharpról
Napelemes áramtermelés
A Sharpról

Sharp történelem »

Sharp napelem technológia »

Klímavédelmi tanácsok a Sharptól »


Sharp történelem

1912-ben cégünk alapítója, Tokuji Hayakawa megnyitotta fémmegmunkáló üzemét Tokióban. A kezdetektől szeretett volna, olyan termékekkel hozzájárulni a társadalom fejlődéséhez, melyek boldoggá teszik az embereket. Mottója a következő volt: "Készíts olyan termékeket, amit mások utánozni szeretnének."


Ez az ambíció nemcsak a mindig hegyes mechanikus ceruzát adta Japánnak, amiből egyben vállalatunk neve is származik, hanem az első rádiót és televíziót is.

Hayakawa úttőrő szelleme ma is vállalati filozófiánk alapját képezi. Az őszinteség és a kreativitás jelentik a Sharp Vállalat eszményképét. Az 1998-ban bevezetett "one-of-a-kind management" elv révén továbbra is innovatív, környezetbarát termékek gyártásának célját tartjuk magunk előtt.

 

 

Fotovoltaikus rendszerek – Németország legkedveltebb energiaforrása

A Forsa felmérésére alapozva, a napenergia a legnépszerűbb energiaforrás a németek számára. Politikai szimpátiájuktól és szociális helyzetüktől függetlenül, szinte minden német polgár továbbra is állandó állami támogatás szeretne a fotovoltaikus (PV) rendszereknek. Ez a felmérési eredmény is alátámasztja a Sharp azon erőfeszítését, hogy a napenergiát az energia ellátás főszereplőjévé tegye.

A fotovoltaikus vagy más néven fotovillamos rendszerek, a napból származó, tiszta, CO²-mentes energiát állítanak elő, és egyben egy környezetbarát, zöld iparágat teremtettek, mely jelentős szerepet játszik a nemzeti gazdaságokban és új munkahelyeket teremt. Napjainkban több, mint 20.000 főt foglalkoztatnak Németországban a napelem iparágban és ez a szám tovább növekszik.

Napelem iparág

Úttörőből első

Mint úttörő napenergia specialista, a Sharp kutatása és fejlesztése újra, meg újra áttörő eredményeket hozott a napelem technológia terén. A Sharp a világ vezető napelem gyártója, 2005-ben 400 megawattos termelési kapacitással rendelkezett. Legyen az műhold, világítótorony, ipari felhasználás, középület vagy lakóház, napelemeink bárhol képesek energiát termelni. A világ minden negyedik felszerelt fotovoltaikus modulját a Sharp készítette. Ily módon komoly szerepünk van a napenergia hasznosítás világszerte való elterjesztésében.

Sharp napelemek 50 éve

A Sharp 1959 óta foglalkozik a napelemek ipari felhasználásával. A környezetért érzett felelőssége teszi a Sharpot a világon vezető szereplővé a fotovoltaikus rendszerek kutatása és fejlesztése terén. Ugyanakkor a Sharp azért küzd, hogy semmivel se járuljon hozzá a globális felmelegedéshez – annyi üvegházhatású gáz kibocsátást takarítson meg, amennyit a vállalat világszerte termel.

Felhasználási területek széles köre

Sharp napelemeket telepítettek több mint 130 műholdra, 1200 világítótoronyra, közúti és ipari épületre, középületekre és lakóházakra. A felhasználási területek széles köre bizonyítja, hogy a Sharp PV modulokat számos eltérő környezetben lehet alkalmazni.

A Sharp erőfeszítései a környezet iránt érzett erős elkötelezettségen alapulnak. A Sharp vállalat úton van afelé, hogy környezetbarát "Zöld vállalattá" váljon. Komoly hangsúlyt fektet az újrahasznosítható termékek tervezésére és az innovatív, újrahasznosítási technológiák népszerűsítésére.

 

A napelem technológia története a Sharpnál

 • 1959: Elkezdődik a napelemek fejlesztése

 • 1963: Megindul a napelemek tömeggyártása

 • 1966: Napelemeket telepítenek a kor legnagyobb világítótornyára

 • 1976: Először telepítenek napelemeket egy japán műholdra

 • 1980: Napelemes zsebszámológépek bemutatása

 • 1988: PV rendszer telepítése az OITA tengeri telepen

 • 1989: Amorf szilikon napcellák kifejlesztése

 • 1992: Polikristályos szilikon és monokristályos szilikon napelemek kifejlesztése

 • 1994: PV rendszerek alkalmazása lakóházakon

 • 1995: A Sharp nyeri a japán kormány Nyolcadik Technológiai Díját a lakóházakon alkalmazott PV rendszerekért

 • 2000: 50,4 MW-os termelési kapacitással világpiac vezető. Az 1.000. világítótornyot szerelik fel a Sharp napelem rendszerével

 • 2001: Beruházás az éves termelési kapacitás 94 MW-ra növeléséhez

 • 2004: Az éves termelési kapacitás 315 MW-ra nő

 • 2005: Az éves termelési kapacitás 400 MW-ra nő

A Sharp fotovoltaikus rendszerek gyártási helyszínei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Környezetvédelmi elkötelezettség

Hurrikánok, árvizek, kimerülő erőforrások: az ipar- és energiaügyi politikusoknak át kell gondolniuk hozzáállásukat, hogy a globális felmelegedés ne váljon még súlyosabb problémává. Mindenkinek személyesen is hozzá kell járulnia bolygónk környezeti károktól való hosszú távú megóvásához.

Zöld és jó

A környezet védelemének folyamatos fejlesztése érdekében kifejlesztettük a négy alapelvre épülő "3G-1R Stratégiát". A Zöld Termékek kifejezés, olyan termékek fejlesztésére utal, melyek környezetbarátok, alacsony energiafogyasztásuk van, kevés természetes erőforrást használnak fel és hosszú élettartamra tervezték őket. A Zöld Gyárak környezetbarát termelést jelentenek az optimalizált gyártási eljárásokon és az üvegházhatású gázok folyamatos csökkentésén keresztül. A Zöld Gondolkodás azt jelenti, hogy dolgozóinkat folyamatosan képezzük környezetvédelmi és fenntarthatósági témakörökben és bátorítjuk aktív részvételüket környezetvédelmi programokban. 1R az Újrahasznosítási Üzletág rövidítése és az elhasznált Sharp termékek előre megtervezett összegyűjtését, újrahasznosítását és környezetbarát feldolgozásukat jelenti.

Fordulat az energiákról való gondolkodásban

A nap 4,6 millió éve süt ránk jótékony sugaraival. Kevesebb, mint egy óra alatt a Nap annyi energiát bocsát a Földre, amennyit az egész emberiség egy év alatt használ fel. A fosszilis energiahordozók növekvő hiányának fényében, az energia ellátás jövője a megújuló energiákban és korszerű felhasználásukban keresendő. A Nap, mint környezetbarát "erőmű" különösen fontos e témában, még Németország számára is.

Napenergia a legfontosabb energiaforrássá fog válni

Az energiaforrások felhasználásának globális változása közeleg. Számunkra és bolygónk számára különös tekintettel a gazdasági növekedés és a környezeti felelősség közötti egészséges egyensúly elérése terén.

A jövő a megújuló energiaforrásokban és hasznosításuk modern formájában található. Innovatív és felhasználóbarát megoldásokra van szükség életminőségünk jövőbeli biztosításához.

Viszlát CO2

A napenergia hasznosítása 2020-ra lehetővé teszi számunkra, hogy több, mint 180 millió tonna CO² takarítsunk meg évente. A Német Parlament Enquete Bizottsága szerint több, mint 85%-os CO² csökkentés is elérhető 2050-re.

Hosszú távon a napenergiára, mint a legfontosabb elsődleges energiaforrásra tekintenek világszerte: 2050-re a napenergia a világ energiatermelésének 24%-át fedezheti, és ez az érték 2100-ra 63%-ra is emelkedhet. A fenti számok figyelembe veszik a világ folyamatosan növekvő energiaszükségletét is.

Napenergia: költséghatékony, tiszta és környezetbarát

Jelenleg minden egyes német fogyasztó csak 40 centtel fizet többet évente a napenergia növekvő használatáért (Az összes német áramfogyasztó között felosztott tarifa). A telepített napenergia teljesítmény 2010-re 2.100 MW-ra történő növekedésével (2001: 180 MW), előre láthatólag minden fogyasztónak 4,5 euróval kell hozzájárulnia a napenergia jövőbeli fejlesztéséhez. Összehasonlításképpen: a szén iparág esetében ez az összeg éves szinten 48,80 euró (2001).

Németországban a bruttó áram termelés 50%-a lignitből és szénből származik, de ezek az erőforrások szintén kimerülhetnek. A földgáz energia végnapja is előre látható: 2066-ra nem lesz többé lehetséges a földgázt fűtésre használni.

És a nukleáris energia? Ez a téma egyrészt politikai viták kereszttüzében áll, másrészt a társadalom többsége ellenzi, nem említve a tényt, hogy a kiégett fűtőanyagok tárolása nincs végérvényesen megoldva. Ezzel szemben a Nap továbbra is sütni fog és energiával lát el minket az elkövetkező 5 milliárd évben.

Napenergia, mint biztonsági tényező

A napenergia felhasználásának növelése biztonsági szempontból is fontos kérdés. A napenergia biztonságot nyújt a nemzeti gazdaságoknak az anyagi erőforrások jelentette krízisek ellen. A napenergia korába lépve, növekvő felhasználása segíthet elkerülni az energiaforrásokért folytatott háborúkat és stabilizálhatja a globális biztonságot. A megújuló energiák függetlenséget is biztosítanak a fosszilis energiahordozók árváltozásaitól. Így a legtöbb hozzáadott érték az országban marad. Németország energiafüggősége megszűnhet.

A fotovoltaikus rendszerek óvják a környezetet

Egy fotovoltaikus rendszer közvetlen kapcsolatot jelent a naphoz és rendkívül környezetbarát. A PV rendszerek abszolút nem bocsátanak ki gázokat, mint pl. az üvegházhatásért felelős CO². A fotovoltaikus rendszer energia egyensúlya szintén pozitív. A modul elkészítéséhez szükséges energia két év használat után egyenlítődik ki és a gyors fejlődés tovább csökkenti ezt az arányt.

A használt fotovoltaikus modulok újrahasznosítása

2002-ben a Sharp kifejlesztett egy technológiát az elhasznált fotovoltaikus modulok újrahasznosítására.

Az általános nagyjavítás magába foglalja, hogy a modul hátulja egy új epoxi borítást kap, elősegítve ezzel az üveg előlap, a napelemek és egyéb anyagok újrafelhasználását. Egy másik újrahasznosítási módszer a modul összetevőinek (kivéve a napelemek) leolvasztását foglalja magába, a visszanyert anyagokat új cellák létrehozásához, és új modulok gyártásához használják fel őket. A fotovoltaikus termékek gyorsan növekvő piacának köszönhetően a PV modulok újrahasznosításának fontos szerepe lesz a jövőben.

« Ugrás a lap tetejére

« Vissza